Второто издание на фестивала на авторския театър (ФАТ) ще се проведе от 16 до 18 декември в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" (София, ул. "Емил Берсински" 5), съобщиха организаторите му. Той финансиран от национален фонд "Култура", министерство на културата и общината в София

В програмата са включени VOX POPULI, сатиричен театър “Алеко Константинов”, театър 199, театър "ПИ" (Скопие, Македония), театър "Нюанси" (Троян), танцова компания "Атом", театър "Драмеди", Playback театър “Тук и сега”. 

Ще бъдат представени шест авторски спектакъла на професионални частни и държавни театри от България и Македония. Ще се състои и специална сутрешна детско-младежка програма, която включва два авторски спектакъла на театрални школи от Македония, София и Троян.Всяка вечер ще има дискусии с публиката, с участието на артистите, където ще може да се зададат въпроси, да се споделят впечатления и преживявания от спектаклите.

Във рамките на фестивалната програма ще се проведат и пет уъркшопа - три за децата и младежите от София, Троян и Скопие, един за хора с професионална ангажираност в областта на авторския театър и един за зрителите от публиката, свързан с теми, изследващи процеса на създаване на авторски театър.

Ще се състоят и два уъркшопа на професионална тематика:

“Система за създаване на авторски спектакли на Театър Пи, Скопие”, воден от Златко Митрески, Македония и „Вербатим и документален театър“ - с Неда Соколовска от Студио за документален театър VOX POPULI.

Фестивалът ще предостави пространство за две професионални дискусии на тема „Средства и методи на работа в авторския театър“ и „Авторският театър и възможности за популяризирането му“, с модератор Ованес Торосян. Дискусиите ще бъдат с вход СВОБОДЕН и отворени за колеги, които не са част от програмата или не са гости на фестивала, но искат да вземат участие в тях.

Фестивалът ще предостави иновативен достъп на хора с увредено зрение и слух.

За незрящите хора това ще бъде чрез аудиоописание със специална техника, изпълнена от обучен артист, в партньорство със Съюза на слепите в България - централно управлени и регионална организация. За хората с увреден слух ще има жестов превод в партньорство със Съюз на глухите в България, Академия „Наистина жестов език“ и Фондация „Чуй ме със сърцето“.

Фестивалът ще отличи спектаклите в 10 категории, а жури ще бъдат артистите участници в програмата, като всеки театър ще има право на един глас в дадена категория (с условието, че не може да гласува за себе си). Ще има и специално отличие от публиката.

Освен да популяризира авторския театър и компаниите, които го практикуват в България и по света, целта на ФАТ е и да свърже артистите по между им, да ги запознае и да предостави пространство за развитие, изява, вдъхновение и сътрудничество.

Програмата:

16.12 - ПЕТЪК

 19:30 - "ТЪП ОПТИМИСТ" - Билети: bit.ly/3gwoges

17.12 - СЪБОТА

 10:00 - “Избери радостта!“ - Билети: bit.ly/3U0I7A7

 14:00 - "Нищо не е страшно" - Билети: bit.ly/3U0A6uT

 17:45 - "КЛОПКА" и "The "BIG" Creation" - Билети: bit.ly/3Vlalqd

 19:30 - "Споделени поляни" - Билети: bit.ly/3XtqBHz

18.12 - НЕДЕЛЯ

 18:00 - "ПРИЯТНО МИ Е, ИВА!" - Билети: bit.ly/3EA8veA

 14:30 - „Златна рибка“- Билети: bit.ly/3V3J4ZS

 19:45 - "Театърът на твоята история” Playback Theatre ТУК и СЕГА - Билети: bit.ly/3VpWTkS

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ПОЗИЦИЯ

    Библио-сарайският синдром

    В България проруската Пета колона е проникнала масово в парламента, правителството, президентството (особено!) и в съдебната система. Ние сме единствената страна в ЕС и НАТО, начело на която стои отявлен прорашистки държавен глава

"Всичко е важно в нашия живот, но мисля, че най-важни все пак са децата. Най-важно е бъдещето, а бъдещето са именно днешните деца.“

Леда Милева, българска поетеса и преводач, родена на 5 февруари преди 103 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

В студената пролет на 1944 г., или за филма „Майор Томпсън – един (не)нужен герой“

 

В документалния си филм режисьорът Жезко Давидов разказва за живота и смъртта на британския офицер, загинал в България през 1944 г.

Поетът Кирил Кадийски - блъф и метафори

 

Поетическият език в творбите му често достига, а и преминава оттатък напрегнатата граница на допустимото или по-скоро на приетото по „канона”, за художествено

Двете тела на императрицата: „Корсаж“ 

 

Образът на Сиси е неравен: тя живее с травмите си вече десетилетия – смъртта на дъщеря й се появява само под формата на обвинение от страна на императора