Фотографска изложба, озаглавена „Разговори за войната“, ще бъде открита на 20 декември от 19 часа в Мраморното фоайе на БНР. В дискусията ще се включат издателят Манол Пейков и бившият военен министър Велизар Шаламанов. Експозицията се осъществява с финансовата подкрепа на Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ и Международен център „Меридиан“, като реализиращ изпълнението партньор. Реализира се с партньорството на БНР и Булфото.

300 дни война

От началото на войната на Русия срещу Украйна в България започват да влизат безпрецедентно висок брой бежанци. В края на месец май вицепремиерът на България Калина Константинова съобщава за 110 000 издадени документа за закрила. 

Хиляди доброволци се организират, вълната от добро е огромна. Българите отварят домовете си за бягащите от войната, организира се хуманитарна помощ, отварят се работни места, изпраща се помощ в Украйна: от лекарства до електрически генератори и чували за трупове. Доброволците търсят начини бягащите от войната да напуснат Украйна, да достигнат до България или да преминат през нея, за да намерят подслон и сигурност. Бягащите от Украйна са предимно жени, деца, възрастни хора.

Правителствената програма за помощ е посрещната с двуполюсни мнения - от пълна подкрепа и одобрение до остра критика, обвиняваща политиците в опит да подпомогнат туристическия бранш, без да планират цялостна грижа за бежанците. Чуват се и гласове в критика за това, че бягащите от войната в Украйна получават повече подкрепа от бежанците на други военни конфликти. 

Следват 300 дни на замяна на мерки, удължаване на текущи програми, граждански натиск. На 3 ноември Парламентът взима решение за оказване на военна помощ. Месеци след началото на войната помощта все още не е реализирана.

Какво не се променя?

Войната продължава, а нуждата за разговор става все по-голяма. Чрез организирането на фотографската изложба Йоана Терзиева, консултант по психотерапия и социални услуги за деца и семейства, политик и общественик, финалист в Международната програма за лидери на Бюрото за образователни и културни въпроси към Държавния департамент на САЩ, поставя темата за българския отговор на войната срещу Украйна. Докато държавата взима окончателни решения за това как ще подкрепя бежанците от войната в Украйна, дали ще опита да ги интегрира ефективно на пазара на труда? Дали това ще се случи чрез гъвкави социални и икономически решения или ще им предложи типичните за страната ни, най-бедна в Европа, социални помощи?

Фотографиите като повод за дискусия

Посетителите на Мраморното фоайе в БНР ще могат да разгледат „Разговори за войната“ до 30.12.2022 г. Кадрите, предоставени от агенция “Булфото” и различни организации, запечатват първите моменти на украинските бежанци на българска земя - мигове на страх от неизвестното, надежда, благодарност. На официалното откриване на 20 декември в дискусия по темата за българския отговор на войната ще участват издателят, преводач и доброволец Манол Пейков, бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов и Йоана Терзиева.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ПОЗИЦИЯ

    Библио-сарайският синдром

    В България проруската Пета колона е проникнала масово в парламента, правителството, президентството (особено!) и в съдебната система. Ние сме единствената страна в ЕС и НАТО, начело на която стои отявлен прорашистки държавен глава

"Всичко е важно в нашия живот, но мисля, че най-важни все пак са децата. Най-важно е бъдещето, а бъдещето са именно днешните деца.“

Леда Милева, българска поетеса и преводач, родена на 5 февруари преди 103 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

В студената пролет на 1944 г., или за филма „Майор Томпсън – един (не)нужен герой“

 

В документалния си филм режисьорът Жезко Давидов разказва за живота и смъртта на британския офицер, загинал в България през 1944 г.

Поетът Кирил Кадийски - блъф и метафори

 

Поетическият език в творбите му често достига, а и преминава оттатък напрегнатата граница на допустимото или по-скоро на приетото по „канона”, за художествено

Двете тела на императрицата: „Корсаж“ 

 

Образът на Сиси е неравен: тя живее с травмите си вече десетилетия – смъртта на дъщеря й се появява само под формата на обвинение от страна на императора