Операта "Дрехите правят човека" на преследвания от нацистите композитор Александър фон Цемлински (1871 - 1942) ще се играе отново в Пражката държавна опера след повече от 100 години, съобщи БТА, цитирайки ДПА. Спектакълът е един от акцентите в поредицата "Musica non grata", чиято цел е да преоткрие композитори, забранени от германските нацисти. Проектът е спонсориран от германското министерство на външните работи. 

Премиерата на "Дрехите правят човека" е на 20 април 1922 г. в тогавашния Нов германски театър в чешката столица.

"Музиката на Цемлински е като фойерверк: тя е изумително цветна и заредена с огромна енергия", казва сега литовският диригент Гиедре Слеките преди премиерата на новата постановка в петък.

Текстът на операта е базиран на разказ на швейцарския писател Готфрид Келер за шивач, който се преструва на граф. 

АЛЕКСАНДЪР ФОН ЦЕМЛИНСКИ е роден във Виена, където дядо му Антон се жени за австрийка, имигрирала от Жилина. Адолф - бащата на Александър е католик, а майка му е от Сараево (баща й е евреин, майка й - мюсюлманка). Александър приема юдаизма още от рождението си, а баща му добавя аристократичното "фон" към фамилията си, без да има никакви аристократични корени.

Александър започва да свири на пиано от ранна детска възраст, служи в синагогата, където свири на орган по празници. През 1884 г. постъпва във Виенската консерватория, където учи пиано при Антон Доор. През 1890 г.  печели конкурса на консерваторията. Завършва през 1892 г.; по време на обучението си в консерваторията учи при Роберт и Йохан Непомук Фукс, Антон Брукнер, по същото време прави първите си експерименти в областта на композицията.

Цемлински намира сериозна подкрепа в лицето на Йоханес Брамс, с когото го запознава неговият учител Йохан Фукс. През 1906 г. е назначен за първия капелмайстор на Виенската народна опера. От 1911 до 1927 г.  дирижира в Пражката опера, включително премиерата на Erwartung (Очакване) от Шьонберг; през 1920 г. става първият ректор на Германската музикална академия, открита в Прага. След дълъг престой в Прага се премества в Берлин, където работи под ръководството на Ото Клемперер като диригент в Крол Опера. След като нацистите идват на власт в Германия през 1933 г., Цемлински се премества във Виена, където не заема официална длъжност, но продължава да пише музика и дирижира. През 1938 г. се премества в САЩ и се установява в Ню Йорк. Но там не успява да се адаптира, спира да пише музика, чувства се забравен от всички и безполезен, боледува много и през 1942 г. умира от пневмония. Според завещанието на Цемлински прахът му е погребан във Виена, град, който той винаги е смятал за свой дом.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?