Операта "Дрехите правят човека" на преследвания от нацистите композитор Александър фон Цемлински (1871 - 1942) ще се играе отново в Пражката държавна опера след повече от 100 години, съобщи БТА, цитирайки ДПА. Спектакълът е един от акцентите в поредицата "Musica non grata", чиято цел е да преоткрие композитори, забранени от германските нацисти. Проектът е спонсориран от германското министерство на външните работи. 

Премиерата на "Дрехите правят човека" е на 20 април 1922 г. в тогавашния Нов германски театър в чешката столица.

"Музиката на Цемлински е като фойерверк: тя е изумително цветна и заредена с огромна енергия", казва сега литовският диригент Гиедре Слеките преди премиерата на новата постановка в петък.

Текстът на операта е базиран на разказ на швейцарския писател Готфрид Келер за шивач, който се преструва на граф. 

АЛЕКСАНДЪР ФОН ЦЕМЛИНСКИ е роден във Виена, където дядо му Антон се жени за австрийка, имигрирала от Жилина. Адолф - бащата на Александър е католик, а майка му е от Сараево (баща й е евреин, майка й - мюсюлманка). Александър приема юдаизма още от рождението си, а баща му добавя аристократичното "фон" към фамилията си, без да има никакви аристократични корени.

Александър започва да свири на пиано от ранна детска възраст, служи в синагогата, където свири на орган по празници. През 1884 г. постъпва във Виенската консерватория, където учи пиано при Антон Доор. През 1890 г.  печели конкурса на консерваторията. Завършва през 1892 г.; по време на обучението си в консерваторията учи при Роберт и Йохан Непомук Фукс, Антон Брукнер, по същото време прави първите си експерименти в областта на композицията.

Цемлински намира сериозна подкрепа в лицето на Йоханес Брамс, с когото го запознава неговият учител Йохан Фукс. През 1906 г. е назначен за първия капелмайстор на Виенската народна опера. От 1911 до 1927 г.  дирижира в Пражката опера, включително премиерата на Erwartung (Очакване) от Шьонберг; през 1920 г. става първият ректор на Германската музикална академия, открита в Прага. След дълъг престой в Прага се премества в Берлин, където работи под ръководството на Ото Клемперер като диригент в Крол Опера. След като нацистите идват на власт в Германия през 1933 г., Цемлински се премества във Виена, където не заема официална длъжност, но продължава да пише музика и дирижира. През 1938 г. се премества в САЩ и се установява в Ню Йорк. Но там не успява да се адаптира, спира да пише музика, чувства се забравен от всички и безполезен, боледува много и през 1942 г. умира от пневмония. Според завещанието на Цемлински прахът му е погребан във Виена, град, който той винаги е смятал за свой дом.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Аз съм повлиял толкова зле на американската литература, повече отколкото всеки друг, за когото се сещам.”

Дашиъл Хамет, американски писател, роден на 27 май преди 129 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.