ОЙРОКОМ

Мекеланджело, Седящ младеж, голо тяло © Albertina, Wien

-------

Разположен до двореца Хофбург, точно срещу Виенската държавна опера, музеят "Албертина" е сред най-известните забележителности в австрийската столица. Музеят притежава една от най-богатите колекции с графични рисунки в света и може да се похвали с повече от 200-годишна история. През 2023 г. "Албертина" празнува 20 години от откриването си след мащабен ремонт. През 2003 г. бяха обновени парадните зали, а територията на музея беше разширена от 2000 до над 28000 кв.м. През тези две десетилетия нито един музей в света не е показвал толкова рисунки и графики, колкото "Албертина". Именно поради това юбилейната година е посветена на графиката. През годините след капиталния ремонт музеят е посещаван годишно от близо 1 млн. души.  

Тази година "Албертина" е подготвила богата програма за любителите на графични колекции и рисунки, както в самия музей, така и в новата сграда на галерията "Албертина Модерн". Една от изложбите, които почитателите на изкуството определено не бива да пропускат, е цялостна изложба, посветена на историята и развитието на графиката през последните 500 години. Изложбата „Дюрер – Мунк – Миро. Великите майстори на графиката“, е посветена на произхода на новите печатни техники през Средновековието - от медни гравюри и дърворезби до офорти, мецотинти и литографии. Тя ще остане отворена за посещения до 14 май 2023 г.

Втората част на тази изложба е откритата на 24 февруари експозиция "От Анди Уорхол до Деймиън Хърст. Революцията на графиката", която може да бде разгледана до 23 юли 2023 г. в "Албертина Модерн". Тази изложба е посветена на революционните иновации от периода след 1960 г. и илюстрира всички важни етапи в графиката, включително ситопечат.

През 2023 г. "Албертина", ще отбележе и 50-годишнината от смъртта на Пикасо. От 17 март до 18 юни там ще бъдат изложени над 70 творби на Пикасо, сред които 18 картини, 50 рисунки и графики и 20 керамични творби.

От 7 март до 4 юни музеят ще отбележе и 95-ия рожден ден на Алекс Кац, чиито картини в момента са изложени като част от голяма ретроспекция в музея "Гугенхайм Ню Йорк". 

И през юбилейната година любителите на класическото изкуство ще могат да му се насладят в залите на историческия музей. Една от най-важните изложби тази пролет е „Брьогел и неговото време“, която ще остане до 24 май. Питер Брьогел Стария е един от известните фламандски ренесансов живописец, известен със своите пейзажи и битови сцени. Смятан приживе просто за един от добрите майстори на своето време, впоследствие е оценен като един от най-големите художници на Северния ренесанс.

На 14 септември ще бъде открита изложбата „Микеланджело и последиците“, посветена на голото мъжко тяло в изобразителното изкуство. Микеланджело, един от титаните на Ренесанса, и голото човешко тяло в изкуството от XV до XX  век са във фокуса на тази голяма изложба.

Пикасо, Средноморски пейзаж, 1952 г.: Albertina Wien, Sammlung Batliner © Succession Picasso / Bildrecht Wien 2023

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?