Берлинската филхармония планира да поеме спонсорство над Киевския симфоничен оркестър и Младежкия симфоничен оркестър на Украйна, съобщиха германските медии.

Предвижда се организиране на концертни участия за двата оркестъра и осигуряване на инструменти, обяви фондация "Берлинска филхармония".

Двата украински оркестъра се изявиха на сцената на концертната зала на Берлинската филхармония миналата година по покана на фондацията. Изявата им постави началото на по-тясно сътрудничество между оркестрите.

"С тези две спонсорства искаме да дадем малък принос, за да могат тези два украински оркестъра да работят творчески и да останат видими в този момент", каза Андреа Цичман, директор на Фондация Берлинска филхармония.

Ева-Мария Томази, член на борда на Берлинската филхармония, каза, че спонсорството е знак за солидарност с музикантите в Украйна, които се опитват да запазят музиката жива при ужасяващи обстоятелства.

Александра Зайцева, директор на Младежкия симфоничен оркестър на Украйна и мениджър на Киевския симфоничен оркестър, благодари на берлинския оркестър за подкрепата в съвместно изявление.

"Това е силен символ за подкрепата за нашата родина, но е и много значимо за нас на практика", каза Зайцева.

„Физическите характеристики на актьорите налагат определени промени. Шон Конъри е висок 190 см. Дъстин Хофман не е.“

Сидни Лъмет , американски режисьор, роден на 25 юни преди 100 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…