Берлинската филхармония планира да поеме спонсорство над Киевския симфоничен оркестър и Младежкия симфоничен оркестър на Украйна, съобщиха германските медии.

Предвижда се организиране на концертни участия за двата оркестъра и осигуряване на инструменти, обяви фондация "Берлинска филхармония".

Двата украински оркестъра се изявиха на сцената на концертната зала на Берлинската филхармония миналата година по покана на фондацията. Изявата им постави началото на по-тясно сътрудничество между оркестрите.

"С тези две спонсорства искаме да дадем малък принос, за да могат тези два украински оркестъра да работят творчески и да останат видими в този момент", каза Андреа Цичман, директор на Фондация Берлинска филхармония.

Ева-Мария Томази, член на борда на Берлинската филхармония, каза, че спонсорството е знак за солидарност с музикантите в Украйна, които се опитват да запазят музиката жива при ужасяващи обстоятелства.

Александра Зайцева, директор на Младежкия симфоничен оркестър на Украйна и мениджър на Киевския симфоничен оркестър, благодари на берлинския оркестър за подкрепата в съвместно изявление.

"Това е силен символ за подкрепата за нашата родина, но е и много значимо за нас на практика", каза Зайцева.

„Жените владеят света. Няма нужда да спорим, защото те знаят какво правят. Питай Наполеон. Питай Адам. Питай Ричърд Бъртън или Ричи Самбора. Много мъже са рухнали.”

Джон Бон Джоуви, американски музикант, роден на 2 март преди 62 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Дюн“ - една впечатляваща суперпродукция

 

Вторият филм е съвършен в техническо и визуално отношение.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели