Трагичната съдба на един от най-талантливите български поети Пейо Яворов вдъхнови българския композитор Любомир Денев да създаде музиката към камерната опера "Стон или трагедията на Яворов", чиято премиера е на 29 май от 20 часа на сцената на Летния театър в парк "Аязмото" – Стара Загора. Диригент ще бъде самият композитор, съобщи  Radio Bulgaria.

Творбата ще бъде изпълнена и в родната къща-музей на поета в Чирпан на 31 май, както и в София на 2 юни в НДК- театър "Азарян", в рамките на обичания от столичани фестивал "Софийски музикални седмици". Либретото, дело на Бойко Илиев, проследява сложните отношения в любовния триъгълник с двете музи на Яворов – Лора и Мина. Музиката съчетава типична за времето песенност и елементи от някои характерни за началото на 20 век танцови жанрове с подчертана съвременна театралност.

„Нашите дни на Земята са като сянка, а времето, в което скърбим, е дължината на нашите дни.“

Шмуел Йосеф Агнон, израелски писател, роден на 17 юли преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...