Илюстрация, включваща пет вида сънливци, обитаващи Европа, донесе на българската художничка Деница Пенева първото място в категория „Природонаучна илюстрация” в конкурс на Испанския национален съвет за научни изследвания. Тази година в надпреварата се включиха над 500 участници, съобщиха от издателство Pensoft.

Илюстрацията на Деница Пенева е със заглавие „Европейските сънливци (Gliridae)” и съчетава акварел и въглен. Картината и нейният автор Деница Пенева спечелиха журито на конкурса Illustraciencia в категорията „Природонаучна илюстрация”. Тя изобразява пет вида сънливци обитаващи Европа - Мишевиден сънливец (Myomimus roachi), Горски сънливец (Dryomys nitedula), Обикновен сънливец (Glis glis), Лешников сънливец (Muscardinus avellanarius) и Градински сънливец (Eliomys quercinus). Всеки от гризачите е изобразен върху растение, често срещано в неговото местообитание или в диетата му. До месоядния представител на семейството в илюстрацията виждаме охлюв, казват от издателството Pensoft. 

От издателството допълват, че „Европейските сънливци (Gliridae)” е илюстрация, вдъхновена от миналогодишната 11-та Международна конференция по сънливците, която се проведе в Свиленград, където екип е открил голяма популация от ендемичния и най-рядък за Европа вид сънливци: Мишевидния сънливец (Myomimus roachi). Почти 40 години преди това никой не бе виждал симпатичния гризач, казват от издателството.

Деница Пенева е родена в Благоевград през 1983 г. Завършва Художествената академия в София и магистратура в Академията за изкуства в Маастрихт, Нидерландия. Днес тя е заместник-председател на Дружеството на анималисти, флористи и научните илюстратори (ДАФНИ) в България.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Много хора ме питат колко точно съм нисък. Истината е, че след последния ми развод не ми стигат към 100 000 долара.“

Мики Руни, американски актьор, роден на 23 септември преди 103 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?