Младите български пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови ще изпълнят произведения на Шопен, Лист, Рахманинов, Равел и Хачатурян на концерт, който ще се състои на 1 декември в залата „Проф. Венета Вичева” в Шумен. Това съобщи Севдалина Кръстева, която отговаря за връзките с обществеността по проекта „Клавиртуозно“ – музикални бисери на пиано от Хасан и Ибрахим Игнатови”, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Наскоро братята „затвърдиха класата си на световни музиканти, влизайки в топ десет на международния конкурс „Étoiles du piano“ във Франция, в конкуренцията на 350 пианисти от цял свят“, припомни Кръстева. Тя уточни, че концертът в родния им град Шумен е част от зимното турне и включва произведения, с които са защитили клавирното си майсторство в международния конкурс.

Игнатови са известни на широката общественост с песента “Планетата на децата”, която изпълниха съвместно с Крисия Тодорова на детския песенен конкурс „Евровизия“ в Малта през 2014 година и спечелиха второ място. Двамата млади пианисти, възпитаници на СОУ "Сава Доброплодни" в Шумен, са носители и на десетки награди от конкурси в страната и чужбина. Общинският съвет в Шумен през ноември 2014 г. гласува единодушно Крисия Тодорова, Хасан и Ибрахим Игнатови, и музикалните им педагози Свилена Дечева и Маринела Маринова да бъдат удостоени с почетното звание "Носител на Златната значка на град Шумен".

„Колкото повечето сме управлявани от идиоти и нямаме контрол върху съдбите си, толкова повече се нуждаем от истории кои сме, откъде идваме и какво е възможно.”

Алън Рикман, английски актьор и режисьор, роден на 21 февруари преди 78 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.

„Чист късмет“ – най-новият филм на Уди Алън

 

Филмът следва стъпките на „Престъпления и прегрешения“ (1989) и „Мач пойнт“ (2005) – и двата на ръба на романтичната комедия и криминалната драма