Утре, 10 февруари, се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод на 13 февруари от 19,30 ч. на голямата сцена на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ (София) ще бъде представен спектакъла „Празнуваме Татяна Лолова“, обяви институцията на сайта си. Актриси от различни поколения - Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Стефания Кочева и други, ще изпълнят части от популярни текстове от пиеси, в които е играла Татяна Лолова на сцената на театъра.

Ще има и изненади. Калин Сърменов, който е един от любимите колеги на Татяна Лолова през годините на работата й в Сатиричния театър и един от героите й в книгата „Дневници и делници“ е режисьор на събитието.

"Това, че Сатиричният театър държи много на паметта е в основата на мисленето ми, в основата на нещата, които ние започнахме да правим в последните десетина години вече. Това поколение, част от което беше Таня, създаде причинно-следствени връзки, на базата на които ние в момента стъпваме.

Ако едно общество или ако една емоционална мисъл или енергия не си дава сметка за това, няма никаква перспектива. А мисля, че това е и пример за младите, които идват в театъра, младите, които са около театъра. Това е пример, който изгражда и създава усещане за логика. Самото събитие ми се иска да бъде част от света, който Таня е оставила след себе си като роли и той някак да се преплете с младите или настоящите звезди на Сатиричния театър. Ще имаме и много музика, свързана с нейните песни.

Ще има доста откъси от нейни представления, радиопиеси и телевизионен театър. Ще има доста спомени за нея. Ще бъде като купон - да имаме усещането, че тя е сред нас", разказа Калин Сърменов, директор на Сатирата, в интервю за БНР. 

ТАТЯНА ЛОЛОВА е родена на 10 февруари януари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1955 г. Същата година дебютира на професионална сцена в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе.

През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Държавен сатиричен театър, където играе до края на живота си с едно прекъсване от 1977 до 1989 г., когато е актриса в Театър „София“. Има над 120 театрални и 54 роли в киното, 76 в телевизията, многобройни записи в БНР. Тя е носител на редица филмови и театрални награди, високи държавни отличия. През годините играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър 199, театрите в Стара Загора, Русе и др.

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...