Постановката "Хага" на режисьора Галин Стоев, която е на тема за войната на Путин в Украйна, получи "Икар" за най-добро представление. Отличията по традиция бяха раздадени на 27 март, когато е Световният ден на театъра. Те се връчват от 1974 г. и тази година отбелязаха 50-годишен юбилей.

Галин Стоев каза, че когато живеем в полудяла реалност, това, което можем да направим, е да запалим фенерче, да тръгнем по светлината, незнаещи какво има отвъд, но с надеждата да има радост. 

Авторката на "Хага" е украинката Саша Денисова, а "Хага" е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си всекидневие, унищожено от войната. В нея се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии.

Актрисата Мария Каварджикова беше удостоена с "Икар" за изключителен принос към българския театър. От сцената тя благодари за спектаклите, в които е имала възможност да играе, на семейството си и на публиката. Наградата за чест и достойнство бе присъдена на Вечеслав Парапанов, а за преподавателска дейност бе отличена доц. Биляна Томова.

Ето и другите отличени:

Най-добър спектакъл - "Хага", реж. Галин Стоев, Народен театър "Иван Вазов"

Дебют - Калоян Желев за Кристофър в "Странна случка с куче през нощта", Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе

Водеща мъжка роля - Пенко Господинов за Иполит Матвеевич Воробянинов в "Седемте стола", Драматичен театър - Ловеч

Водеща женска роля - Весела Бабинова за Анджела в "Пистолет в торнадо", "Theatro отсам канала"

Поддържаща мъжка роля - Вълчо Янев за Дядото във "Всичките наши тела", Драматичен театър "Невена Коканова" - Ямбол

Поддържаща женска роля - Александра Василева за Библиотекарката, Медицинска сестра и Персефона в "Петрови в грипа и около него, Народен театър "Иван Вазов"

Режисура - Боян Крачолов за "Петрови в грипа и около него", Народен театър "Иван Вазов"

Сценография - Борис Далчев и Кънчо Касабов за "Хага", Народен театър "Иван Вазов"

Майсторско техническо осъществяване - "Метаморфози", реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград

Авторска музика - Милен Апостолов за "Преображението", Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград

Драматургичен текст, излъчен от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите: "Ботушът" от Лило Петров

Критически текст, излъчен от Гилдията" на театроведите, критиците и драматурзите - "Българският театър 1945 - 1989" - сборник със студии

Постижение в кукленото изкуство - Наталия Гочева за сценографиите на "Ясен и Омая" (Държавен куклен театър - Русе) и "Пепеляшка" (Общински куклен театър - Благоевград)

Куклен спектакъл - "Тайната на Ленхен", Държавен куклен театър - Стара Загора

Съвременен танц и пърформанс - Галина Борисова и Теодора Попова за "Есмералда и Раймонда", РЦСИ "Топлоцентрала"

Дублаж - жени - Милица Гладнишка за Урсула в "Малката русалка"

Дублаж - мъже - Васил Бинев за Казъм в "Златно момче"

Връчени са и няколко специални награди. Проф. Васил Рокоманов получи "Икар" за значителен принос в кукленото изкуство. Наградата за цирково изкуство отиде при трио "Балкански", които се превърнаха в най-младите носители на "Икар" досега. Министерство на културата награди за постигнати високи резултати в театралния мениджмънт Народния театър и Държавен куклен театър - Стара Загора.

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…