„Стабат Матер“ от Франц Шуберт ще прозвучи за пръв път в България на 26 април. В навечерието на Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще изпълнят забележителното произведение в зала „България“ под палката на маестро Георги Димитров.

Шуберт пише своята „Стабат Матер“ едва 19-годишен, но създава неповторима музика с изключителна дълбочина. Текстът е на Фридрих Клопщок, парафраза на немски на класическия латински текст и поставя в центъра на съзерцанието Иисус Христос, а не Богородица. Творбата е красиво въведение в хорово-симфоничната музика на Шуберт и разгръща в хоровите партии цялата дълбочина на възкресното послание. Солисти ще са даровити млади певци: сопраното Стефани Кръстева, тенорът Михаил Михайлов и басът Виктор Кръстанов.

В програмата ще прозвучи и прочутото Адажио в сол минор за струнни и орган на Томазо Албинони. Това толкова обичано от публиката произведение не е точно и не е само на италианския бароков композитор. След смъртта на Албинони архивите му се съхраняват в държавната библиотека в Дрезден и голяма част от тях са унищожена при бомбардировките през 1945 г. Срез развалините италианският музиколог и биограф Ремо Джазото открива неизвестен фрагмент от творчеството на Албинони: едва шест такта на две тематични идеи и басова партия. От тях през 1958 Джазото възкресява – или пък създава – пленителното Адажио. Въпросът кой е авторът му остава, но публиката обича и съпреживява красивата музика.

В концертната вечер ще прозвучи и Първият концерт за пиано и оркестър от Йохан Себастиан Бах. От 1729 г. Бах оглавява Студентското музикално дружество (Collegium musicum) към Лайпцигския университет и участва в неговите концерти като диригент и солист. Именно за тези събития той създава редица концерти, най-популярен от които в съвременния клавирен репертоар е изключително красивият Първи концерт за пиано и оркестър в ре минор. С Радиосимфониците на 26 април ще го изпълни Веско Стамболов.

Стамболов е един от най-утвърдените  интерпретатори на Баховото творчество. С Бахови рецитали той концертира у нас и в чужбина и за пръв път в България представи интегрално изпълнение на осемте концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и концертите за два, три и четири клавира. Германската звукозаписна компания Metarecords издаде два компактдиска на Веско Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах със струнен квартет, а първият му Бахов  албум беше отличен за „Диск на месеца“ за май и юни 2004 от специализираното издание за клавирно изкуство Pianonews.

 

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, Департамент „Музика“ в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.