Прослушване и конкурс за стипендии за летните интензивни програми на едни от най-престижните професионални балетни училища в САЩ ще бъде фокусът на „Танцова работилница Dance it!“ през май в София. По време на майсторски класове, обучаващите се в училищата по изкуства млади балерини и балетисти ще могат да се състезават за следните стипендии:

● PNB - Pacific Northwest Ballet: 2 стипендии на стойност $2875 всяка

● Ballet Chicago: 4 стипендии (2 момчета и 2 момичета) на стойност $3100 всяка 

 

По време на двудневните майсторски класове по балет и характерен танц младите танцьори – бъдещи професионалисти ще имат възможността да почерпят от техниката и опита на двама утвърдени преподаватели, както и да се състезават за една от летните стипендии, предоставяни чрез дългогодишно партньорство между Фондация “Танцово изкуство – Илиев” и американските училища – компании. 

Кога: 18 и 19 май 2024 г. (събота и неделя)

Къде: Балет “Арабеск” (ул. Панайот Волов 3, гр. София) 

За повече информация: http://www.ilievdance.org/spring2024/ 

Хореографи:

ПЕТЪР ИЛИЕВ е преподавател по характерен танц, балет и джаз и артистичен директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев”. Петър Илиев е редовен преподавател по балет и джаз в Purdue University в Индиана, САЩ, както и дългогодишен преподавател по характерен танц в летните интензивни програми на Pacific Northwest Ballet – Сиатъл, Вашингтон, и Ballet Chicago. Бил е хореограф в Танцов Център – Еванстън, Илинойс; преподавател в специализираното училище по изкуствата “Гарфийлд” – Калифорния; артистичен директор на Ансамбъл за етнически танци “Уестуинд” – Сан Франциско, Калифорния. Кариерата си започва като солист на Ансамбъл “Филип Кутев” – София. Повече за Петър Илиев тук и тук.

НИКОЛИНА КАРАГЕОРГИЕВА е преподавател по класически балет, стил Ваганова. Завършва Националното училище за танцово изкуство в София, носител на стипендия на Фондация “Танцово изкуство - Илиев” за Балет Чикаго. Работила като балерина в Софийска национална опера и балет, солист в Балето дел суд (Италия) и Мекленбургския Държавен Театър в Шверин (Германия). В момента е преподавател по класически балет, стил Ваганова в балетно студио Одет. Преподавала е още в Танцово училище Илиев, гост преподавател в Танцова работилница, Танц Етаже (Австрия) и Денс пойнт (Австрия).

Информация за стипендиите

Танцова Работилница Dance It! отново ще е своеобразен конкурс за стипендии за престижни летни програми в САЩ, с които Фондация “Танцово изкуство – Илиев” има дългогодишно партньорство. Най-талантливите, технически подготвени и с най-добра работна етика участници ще получат възможност да се обучават в Pacific Northwest Ballet – Сиатъл и Ballet Chicago през лято 2024.

Стипендията покрива:

● Такса за участие в лятната интензивна програма:

○ PNB - Pacific Northwest Ballet: такса на стойност $2875 (2 стипендии)

○ Ballet Chicago: такса на стойност $3100 всяка (4 стипендии) 

● Настаняване в приемно семейство в САЩ

● Менторство по време на престоя от страна артистичния директор на фондацията, Петър Илиев

● Друга организационна помощ за пътуването и престоя, при необходимост

 

Стипендията не покрива:

● Пътни разходи и разходи за виза (фондацията може да помогне в изготвянето и придвижването на документите за виза и явяването на интервю)

● Храна, дневни, градски транспорт и други разходи, свързани с престоя в САЩ

● Настаняване в общежития към танцовите училища, ако стипендиантът предпочита такава опция пред настаняване в приемно семейство

 

Кои танцьори ще получат стипендии, ще бъде обявено на 19.05., в края на Танцова работилница.

 

За повече информация:

http://www.ilievdance.org/spring2024/ 

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.