Камерна изложба „Дико Илиев в културната памет на Северозападна България“ ще бъде подредена на първи юни в експозиционната зала на Регионалния исторически музей (РИМ) в Монтана, съобщи за БТА  доц. д-р Ваня Иванова, директор на РИМ.

В изложбата ще могат да се видят плакати, програми и покани, представящи различни издания на международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“, грамоти, дипломи, тематични сувенирни значки, малка пластика - изображения на Дико Илиев от бронз и керамика, грамофонни плочи, аудиокасети и други.

Тематичният обхват на изложбата е допълнен с ксерокопия на документи, част от които са свързани с ключови моменти от живота и творчеството на Дико Илиев, други предлагат информация за променяния през времето статут на Дико-Илиевите празници в град Монтана. Ще има и експонати, в които е материализирана културната памет за самобитния творец в посветени на него творби на художествената литература и изобразителното изкуство, добави Ваня Иванова.

 

Източник: Милена Островска, БТА

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...