Бюрхан Керим е големият победител в националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров", организиран от Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе. Това съобщи пиарът на културния институт Дидо Илиев. 

Керим, който е завършил режисура и актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", представи своята интерпретация на откъс от "Арабската нощ" на Роланд Шимелпфениг, която му донесе голямата награда - плакет, грамота и възможността да развие и реализира своята идея в цялостен спектакъл през идния театрален сезон на сцената на Русенския театър. 

Призът му бе връчен от директора на културния институт в крайдунавския град Боян Иванов.

Тримата финалисти на конкурса - Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков, бяха оценявани от жури в състав Ангелина Георгиева - театровед, Клаудио Гроза - драматург, и Ивайло Ненов - режисьор. 

Наградата на публиката отиде при Михаил Цанков, който представи откъс от пиесата "Иванов" от Чехов. Той е завършил режисура за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков.

На церемонията бе връчена и наградата на фондация "Косьо Станев" за "Актьорско постижение" - плакет, грамота и парична премия. С нея бе удостоена актрисата Ивана Керанова. 

Третият финалист - Деян Ангелов от Република Северна Македония, представи своя прочит на "Излезе ангел от мъглата" по текст на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин. Той получи поощрителна награда от актьора Крум Берков. 

Деян Ангелов завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Маргарита Младенова.  

Националният конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров" се осъществява с подкрепата на Община Русе.

 

Източник: БТА

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...