2024 г. е юбилейна за оперната прима Райна Кабаиванска, която на 15 декември ще навърши 90. Ще има поредица от събития, посветени на голямата певица, отбелязва националното радио. 

Петър Барбалов, маркетингов директор на Майсторския клас на Кабаиванска, сподели за "Хоризонт до обед", че става въпрос за общо 15-16 събития. Първото е на 27 юни в кино Люмиер, където ще бъде българската премиера на филм за маестрата, направен през 2022 година. Сценарист е Барбалов, а режисьор - Найо Тицин. 

"Тогава той имаше премиера в Дома на киното в Рим, а сега ще има и българска премиера на голям екран. Този филм го направихме зад гърба на Райна Кабаиванска, тъй като тя винаги се отнася с нежелание "да й се правят паметници", както самата тя казва, тоест, неща, които са адресирани в голяма степен към това, което вече е направено, тъй като самата тя винаги е насочена напред - към нови задачи".

"Тя винаги регистрира присъствието на камарите и дава да се разбере, по хумористичен начин, че важната задача за нея е друга - да работи със студентите и с учениците", констатира Барбалов. 

"Голямата кауза на Кабаиванска, на НБУ и на всички приятели, които подкрепят майсторския клас, е продължаване на традицията на италианското оперно изкуство, на белкантото. Това е доста трудна задача, тъй като в съвременния свят на търговски отношения и на пазар постигането на високи естетически нива е трудно".

Александрина Михайлова, едно от лицата на школата на Райна Кабаиванска и носител на множество конкурсни награди, сподели:

"За мен периодът, в който се обучавах при нея, е незаменим. За нас, певците, обучението продължава през целия ни живот, но това, което съм научила в този майсторски клас, е една основа, която ми донесе не само знанието за белкантото и за оперното изкуство, но и как да се развивам като певица. Всичко, което маестрата ни е казвала, си остава във всеки от нас - учениците й".

 

"Когато един талантлив и интелигентен млад певец си намери учителя, той го намира за цял живот. Разбира се, това не означава, че всеки ден по три пъти ще се консултираме за някакъв тон или за ария, но означава, че в момент на съмнение, когато имаш нужда от подкрепа, когато разучаваш нова партия или ти предстои нещо голямо и сериозно, ти си винаги във връзка с твоя учител", коментира Барбалов и допълни, че Кабаиванска има ученици, които поддържат връзка с нея от 20-30 години.

 

На 15 септември е предвиден и голям концерт в Античния театър в Пловдив, а на 1 ноември - изложба: "Моите будители", в която ще има специално издание, посветено на Кабаиванска. 

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...