Мюзикълът "Чаплин" - създаден през 2012 г. от композитора и автор на стиховете Крис Къртис, ще бъде представен в София днес, 15 октомври, от 19 ч.в НДК. Постановката е на Варненската държавна опера, под режисурата на Борис Панкин. В ролята на Чарли Чаплин е Мариан Бачев.

"Чарли Чаплин е може би единственият актьор в света, който когато те погледне от екрана и независимо дали си българин или индиец, усещаш, че те обича, че ти е приятел. Освен безспорния му талант, това е още един негов дар. А ние имаме неистова нужда някой да ни обича.Не малкият човек като ръст, а детето е неговият герой. Имал е тежко детство, а е стигнал върха. Много исках зрителите да се докоснат до неговата персонална доброта. Мариан е като шоколад. Всички го обичат. В края на спектакъла публиката така ръкопляска, че очевидно признава интерпретацията на Мариан Бачев като Чаплин“, заяви Панкин за "Радио София".

Диригент е Страцимир Павлов, хореограф - Анастасия Неделчева, а сценографията - на Константин Гарнизов. Автор на 130-те костюма е Розина Макавеева. Участват актьорите Борислав Веженов, Десислава Николова, както и артистите, балетът и оркестърът на операта във Варна.

Мюзикълът „Чаплин“ е базиран на живота на Чарли Чаплин -актьор, писател, продуцент и режисьор. Действието обхваща цялата му кариера и се разгръща от най-първото представление на Чаплин като дете в Лондон до трогателното присъждане на почетна награда на Филмовата академия през 1972 г.

Шоуто представя пътя към славата на обичания актьор, както и хората, изиграли ключова роля в живота му като майка му Хана, по-големия брат Сидни, четвъртата му жена Уна О‘Нийл и журналистката Хеда Хопър. Мюзикълът проследява създаването на легендарните филми на Чаплин, включително „Детето“, „Цирк“, „Модерни времена“ и „Великият диктатор“, както и неговото трудно детство, стихиен любовен живот и страстни политически убеждения. Оригиналната музика от Кристофър Къртис включва песните „Look at All the People”, “Just Another Day in Hollywood” и “This Man”. „Чаплин“ разказва трогателната история на човека, който кара света да се смее чрез своя легендарен персонаж – „Скитникът“, но трудно намира щастието в собствения си живот.

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...