Общинският съвет на Добрич прие единодушно предложението на Комисията за определяне на носител на Националната литературна награда „Дора Габе“. Тази година тя ще бъде връчена на Стефан Цанев.

"Националната литературна награда „Дора Габе“ се връчва за пети път", каза при представяне на докладната записка заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Добрич д-р Емилия Баева. 

"Бяха разгледани и обсъдени три предложения. Другите две предложения бяха за Надя Попова – поет, преводач, журналист, литературен изследовател, и за Янислав Янков – поет, писател."

Наградата се присъжда на всеки пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.

След разисквания, комисията предлага с Националната литературна награда „Дора Габе“ да бъде удостоен Стефан Цанев – поет, белетрист, автор на драматургични текстове, става ясно още от докладната. 

Церемонията по връчване на наградата ще се проведе на 26 септември в Добрич. 

Общинският съвет в същата докладна гласува и предложението на Комисията отличието за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе да бъде присъдено на поетесата Марина Константинова, която е от Добрич и е автор на романа „Първата. Роман за живота на Дора Габе“. Марина Константинова е писател и журналист. 

За отличието, което е за превод на художествени произведения, няма номинирани. Носител на това отличие е Леда Милева през 2008 година. 

Носители на Националната литературна награда „Дора Габе“ през годините са Елка Няголова, Лиляна Стефанова, Рада Москова и Камелия Кондова. 

 

Източник: БТА

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.