За трета поредна година Регионалната библиотека във Велико Търново обявява национален конкурс за криминален разказ “(Не)разкритият случай”, съобщи за БТА библиотекарят Момчил Шивачев, по чиято идея се осъществява инициативата.

В националната надпревара се приканват да вземат участие автори, без ограничения по възраст или професия. Всеки, пожелал да се включи, може да представи само по един свой разказ, независимо дали вече е бил публикуван или е напълно нов. Крайният срок за изпращането на творбите е 7 януари 2024 г., а подробностите са публикувани на сайта на РНБ „П. Р. Славейков“.

Членове на четиричленното жури са писателката на трилъри Елена Чамуркова, дългогодишният юрист Борис Миновски, както и библиотекарите Момчил Шивачев и Стела Димитрова. В периода 8 януари 2024 г. – 11 февруари 2024 г. те ще се запознаят с всички получени текстове и ще ги класират. Отличените автори ще бъдат официално обявени до средата на месец февруари.

Интересът към конкурса нараства - първата година са участвали 16 автори, а през миналата - 166, уточниха организаторите.  Наградите са парични поощрения, книги и художествени картини. През тази година отново ще бъдат отличени победителите, а през следващите години организаторите обмислят издаване на томче, в което ще бъдат публикувани най-интригуващите текстове.

 

Източник: МАРИНА ПЕТРОВА, БТА

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…