АНГЕЛИНА ПИСКОВА, кор.на БНР в Брюксел

"Украйна трябва да победи в тази война" - това каза пред "Хоризонт" писателката Здравка Евтимова, която гостува снощи в Брюксел.  Тя представи творчеството си пред разнородна публика, която определено успя да заинтригува - и със себе си, и с България, и с родния си град Перник.

На отличен английски език Здравка Евтимова разказа на публиката различни истории, свързани с творчеството ѝ.

На въпрос на "Хоризонт" защо не го направи на български, тя отговори:

"Най-краткото разстояние между човешките сърца за мен е българският език. Без никакво преувеличение. Но пък, когато има в публиката хора, които не говорят този прекрасен език, е хубаво да разберат. Смятам, че ги запалих да започнат да учат български език и това е една от надеждите ми тази вечер".

В момента в Европа бушува война - нещо, което бяхме забравили от 1945 година. Как се отнася Здравка Евтимова към това?

"За мен, без никакво колебание, заставам на страната на Украйна, на украинския народ. В никакъв случай не сме срещу руската култура, изпитвам болка, тъй като съм майка на синове, представям си руските майки, които посрещат синовете си в ковчези. Затова смятам, че Украйна трябва да победи в тази война и хората, които са против войната в Русия, войната на Путин, трябва да им се помага и на тях".

Как писателката би убедила в правотата на думите си по-голямата част от българите, които не им вярват?

"Знам как съм събирала парите за моя апартамент от 52 кв. м, колко трудно ми е било да го изплатя, колко книги съм превела…Представям си как тези хора от Украйна са събирали да си направят гнездо и то за секунди да се срине...".

Вечерта завърши с голяма опашка в очакване на автограф от авторката. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 209 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"