СИЛВИЯ ЧОЛЕВА, "Христо Ботев"

От 24 май вече се приемат на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. есета на тема "ТИ ТРЪГВАШ ПАК": Поезията на Георги Рупчев – "Инстинкт за неприспособимост"“. Участие могат да вземат всички студенти от България и чужбина.

Студентският конкурс е част от мащабен проект, посветен на творчеството и личността на големия ни поет Георги Рупчев. Обърнат е към младото поколение, за да стимулира критическия и творческия му потенциал, по-детайлното запознаване с поезията на Рупчев и рефлексия върху нея от днешна гледна точка.

Крайният срок за изпращане на текстовете е 15 август 2023 г. 

Най-добрите отличени есета ще бъдат наградени с грамота, публикация в "Литературен вестник" и участие на авторите им в документалния филм "Инстинкт за неприспособимост" на Мария Ландова, посветен на Георги Рупчев. Награждаването ще бъде на 12 септември в Съюза на българските художници, ул. Шипка 6.

ГЕОРГИ РУПЧЕВ (1957 - 2001) е автор на стихосбирките „Уморени от чудото“ (1982), „Смяна на нощната стража“ (1986; 2004), „Смъртта на Тибалт“ (1989), „Силните на нощта“ (1991), „Зоната“ (1996) и „Приковаване на огъня“ (2001). През 2002 г. посмъртно излиза и  „Отдалечаване на въздуха“. Автор е и на един от поетичните преводи на „Песен на песните Соломонови“ (1992). Сред превежданите от него автори са Джон Ленън, Уилям Такъри, Томас Стърнз Елиът, Анна Ахматова, Марина Цветаева, Йосиф Бродски, Николай Гумильов, Лоурънс Фърлингети, Алън Гинсбърг и други.  Стиховете му са превеждани на английски, френски, испански, унгарски и гръцки.

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...