По повод 170-годишнината от рождението на д-р Константин Стоилов, български политик и държавник, два пъти министър-председател на България, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" представи фототипно издание, обединяващо две книги: избрани „Речи“ на д-р К. Стоилов и неговата биографията, написана от внучката му Ана Трнка-Чипева. Сборната книга представлява поредния принос от страна на потомците къмзапазване на историческата памет за живота и делото му.

В Западното фоайе на Библиотеката са подредени пет витрини с книги и документи, в които е отразен приносът на д-р Константин Стоилов. Изложен е екземпляр на вестник, носещ името на държавника - „Константин Стоилов“. Това е орган на Народната партия в Свищовска околия, който излиза в периода 1905-1907 г. Важно свидетелство за търговските и дипломатически връзки на България в края на 19 век е представеният търговски договор между Княжество България и Френската република, подписан от българска страна от д-р К. Стоилов на 23 май (4 юни) 1897 г. Част от експозицията са и печатарски плаки и печатни коли, които онагледяват етапитеприизработката на фототипното издание.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.