Институтът за литература при БАН възобнови преди година проекта "Литературни анкети", започнат от Иван Сарандев през 1974 г., като първата книга-анкета беше "Сеч и меланхолия" с Ани Илков. След това излязоха анкетите с Едвин Сугарев и Владимир Левчев. Четвъртата книга е посветна на 18 поети от 80-те, съобщи БНР.

Всички книги са дело на Боряна Владимирова, която задава въпросите, но преди това в детайли се запознава с творчеството на всеки анкетиран. Това е трудоемка и деликатна задача, изпълнена от нея с вещина и разбиране за спецификата на всеки автор, със задълбочено осмисляне на поезията му. Затова анкетите са като разговори, в които знаковите поети на 80-те освен своята, композират картината и на литературната ситуация в онези години. 

В четвъртата книга анкетираните поети са Йордан Велчев, Златомир Златанов, Едвин Сугарев, Кирил Мерджански, Наталия Андреева, Миглена Николчина, Ани Илков, Владимир Левчев, Ангел Ангелов - Джендема, Румен Денев, Виргиния Захариева, Бойко Ламбовски, Балчо Балчев, Иван Ненков, Мирела Иванова, Цанко Лалев, Антон Баев, Александър Секулов.

Проектът е заявен като поредица, включваща персонални, но и тематични анкети, които се осъществяват с различни кръгове автори, обединени "от различни характеристики (поколенчески, тематични, естетически и др.)". 

Както пишат от Литературния институт, стремежът е "да продължи да развива в осъвременен вид един съществен дял на литературознанието, поставящ литературните текстове в биографични и социокултурни контексти".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.