Детската  книга "Пет пиеси, разказани от актьор" ще бъде представена и на 20 юни в столичното кино "Влайкова", съобщи издателство "Филизи 33". Премиерата и се състоя на 1 юни в Театрална работилница "Сфумато". Неин автор е известният актьор Ицко Финци, като илюстрациите са на дъщеря му - 6-годишната Матилда. 

В "Пет пиеси, разказани от актьор" Финци  разказва четири Шекспирови пиеси и една от Чехов. Книгата е не само за деца, а и за юноши и възрастни, отбелязва авторът. Преразказани са "Хамлет, принц датски“, "Трагедия за Макбет“, "Трагедия за крал Лир“, "Бурята“ и пиесата от Чехов "Вишневата градина“.

Ето какво пише самият Ицко Финци за книгата си "Пет пиеси, разказани от актьор":

"Какво значи това ли?

Докато пишех, си представях ту любознателни юноши, прочели доста книги, но никога пиеси, ту възрастни читатели, ходили на театър, но позабравили какво точно са гледали, ту хора, чули знаменити заглавия, цитати, виждали театрални афиши, но никога нестъпвали в театър.

Разбира се, избрах това заглавие, защото изниква (допуснах) у вас веднага въпрос каква е разликата, когато разказва неактьори това би могло да ви накара да си купите книгата.

А започнах с Хамлет. Задачата ми възложи Лиза. Каза ми, че ще бъде публикувано в нашата (с нея) интернет платформа "Филизи 33". И после, като ми каза, че ѝ харесва, продължих със следващите трагедии. (Въобще без нея нямаше да я има тази книга).

Стана ми забавно да разказвам трагедии. Взех да откривам обстоятелства, похвати, а и наивности, несъобразности… на Шекспир. Да, на Шекспир. Как? На най-великия? На световния?

Бях чел, че Толстой не го считал за кой знае какъв драматург… Имах близък приятел учен, професор по теоретична физика – също не му признаваше комедиите…

Когато казах на моя син Самуел, че минавам на Чехов, той ме попита: "Ще може ли да бъде пак така интригуващо?"

Каквото и да е, имах много възвишени моменти и радости при писането. Познайте кога."

 

Източник: Програма "Христо Ботев

Репортажът на Силвия Чолева по програма "Христо Ботев" от представянето в "Сфумато" можете да чуете тук. В него се чуват и гласовете на Иван Добчев и Чавдар Гюзелев.

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„На 20 години, когато още нищо не знаех за живота, Кафка ми вдъхна желание да пиша, показа ми, че няма нужда да знам имената на нещата и механизмите на света, за да излея чувствата си върху хартия.“

Иън Макюън, английски писател, роден на 21 юни преди 76 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…