Американският писател Джон Гришам използва излизането на новата си книга „Остров Камино“ на български като повод, за да разкаже на своите фенове за България и кирилицата. Изказването му предизвика вълна от коментари в социалните мрежи, съобщи БНТ.

Новата книга на Гришам ще излезе в България през юли. По този повод писателят написа във "Фейсбук":

„България граничи с Румъния на север, Гърция и Турция на юг, Сърбия и Македония на запад. Това е тяхната корица на CAMINO ISLAND. Мисля, че заглавието е най-отгоре на корицата и „остров“ означава „island“. Това е кирилицата, открита от двама монаси, Кирил и неговият брат Методий през IX век. Очевидно Методий не е получил признание за заслугата си.“

Изказването предизвика остра полемика. Българи, македонци и гърци се надпреварваха да обяснят на писателя какъв е произходът на светите братя Кирил и Методий и чия всъщност е заслугата за създаването на азбуката. Последваха разгорещени спорове каква е народността им. 

На коментар на потребител: „Обичам книгите ви, но монасите са били македонци, не българи“ отговориха десетки наши сънародници, като повечето от тях подчертават, че през ІХ век не е имало държава Македония и че регионът е бил част от Българското царство.

Сърбин обясни, че произходът на светите братя не е докрай установен, защото може да е славянски или византийски, или и двете. Той подчертава, че на Балканите има спор за техния произход и посочва, че светите братя са родени в Солун, днешна Гърция, а Методий става монах в малайзийската част на планината Олимп, днес в Северозападна Турция.

Други поясняват, че Кирил и Методий всъщност не са създатели на кирилицата, а на глаголицата. Кирилицата е създадена в Преслав, тогавашната българска столица, от техни ученици и е наречена така в чест на Кирил.

Повечето български потребители благодарят на Джон Гришам за вниманието и го канят в България, където според тях може да намери много източници на вдъхновение – от богатата ни история и култура, през удивителните ни природни феномени и кръстопътно географско положение.

Новата книга на американския автор всъщност няма нищо общо с делото на Кирил и Методий, сюжетът се върти около черния пазар на ценни книги и ръкописи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Не свири нищо модно. Времето е скъпо. Трябва да имаме по сто човешки живота, за да се запознаем с всичко хубаво, което съществува на света.“

Роберт Шуман, германски пианист и композитор, роден на 8 юни преди 213 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"