Когато се избира президент на България, освен образованието, опитът, квалификацията и морала, е важна и култгурата на кандидатите. Поне по "белия" свят е така. 

Решихме да си направим експеримент, като изпратихме на кандидат-президентските двойки най-прости въпроси за културните им предпочитания. Не успяхме да се свържем единствено с Николай Банев, тъй като неговите координати се оказаха недостъпни. 

Дадохме на участващите в президентската надпревара двойки две седмици срок за отговорите. Ето какви бяха въпросите: 

1. Кои са любимите Ви автори? 

2. Какви книги четете, кои са любимите Ви?

3. Какво четохте последно?   

5. Кои актьори са Ви любими? 

6. Опишете накратко музикалните си предпочитания. 

Получихме отговори само от Господин Тонев, който заедно с Андрей Андреев се явява кандидат на партия "Българска демократична общност". Важно е да се знае, че не познаваме нито един от тях. Г-н Андреев не отговори на анкетата ни. Ето отговорите на Тонев, за които му благодарим: 

1. Пейо Яворов, Херман Хесе, Блез Паскал, Лев Толстой

2. „Игра на стъклени перли” - Херман Хесе; „Записки по българските въстания” - Захарий Стоянов; „Мисли” - Блез Паскал; Библия

3. „Спомени 1930-1982”, Хелмут Кол („Erinnerungen 1930-1982”, Helmut Kohl)

4. Режисьори Акира Куросава и Франсис Форд Копола. Филм - „Апокалипсис сега” на Франсис Форд Копола

5. Хана Шигула, Робърт Редфорд

6. Слушам класическа музика. Предпочитан композитор - Лудвиг ван Бетховен. Соул музика – Арета Франклин, импулсите на младостта ни – рок музика, Ерик Клептън, Лед Цепелин. 

Макар и безплоден, опитът ни да насочим разговора към културата на политиците е полезен, за да се види колко нищожно значение се отдава на това. Очевидно е, че културата не означава нищо за политиците, затова и нивото й падна така драстично, особено през последните 7-8 години. И няма изгледи тази тенденция да не се задълбочава.

„Физическите характеристики на актьорите налагат определени промени. Шон Конъри е висок 190 см. Дъстин Хофман не е.“

Сидни Лъмет , американски режисьор, роден на 25 юни преди 100 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…