МАРИЯ ВЪЛЧАНОВА, Програма "Христо Ботев"

През последните близо 50 години името на проф. Пламен Джуров се утвърждава като емблема и запазена марка за висше художествено майсторство в извайването на музикалната тъкан чрез висока ерудиция, богата душевност, себеотдаденост на любимото изкуство – музиката, винаги търсещ нови пътища и неизследвани хоризонти, вдъхновен експериментатор и не на последно място общественик с активна позиция по наболелите теми на съвремието във всички сфери на битието: култура, изкуство, социални отношения.

Роден през 1949 г., Пламен Джуров има щастието да черпи знания и опит от такива творци на музикалната ни култура като Мара Балсамова по пиано, Константин Илиев – дирижиране и Марин Големинов – композиция. Още като студент става лауреат на националния конкурс "Светослав Обретенов" и председател на Кабинета на младия композитор при СБК. От 1976 г. в продължение на шест години е начело на Плевенската филхармония, като осъществява премиери за България на редица творби на съвременни чуждестранни автори, както и премиери на български композитори. Работи и с цяла плеяда изявени наши и чужди инструменталисти. В този период се изявява и като просветител, организирайки множество образователни концерти за детската и младежка аудитория, голяма част от които са обединени във филмова поредица от 24 епизода "Музика, време, личности", излъчена по Националната телевизия.

През 1982 г. проф. Пламен Джуров се установява за постоянно в София, работейки като заместник, а след това и генерален директор в Държавно обединение "Музика" и секретар на СБК, но административните задължения не възпрепятстват творческия му подем. Това е времето, когато той създава голяма част от известните днес свои произведения в камерната музика и симфоничния жанр: Симфония (1976 – негова дипломна работа); Кончерто гросо за струнни, ударни и пиано (1977); Музика за глас, виолончело и ударни (1978); Партита за струнни (1981); Концерт за струнни и 4 балади за флейта, виола, арфа и чембало (1984); "Песни без думи" (1989); Партита за виолончело (1991); а сред крупните форми за голям състав се отличават –"Елегия" (1980); "Токата" (1982); "Фантазия" (1985); Концерт за алт саксофон (2001).

Най-голям дял в творческата биография на проф. Пламен Джуров заема диригентската му практика. Между 1982 и 1988 гастролира в български и чужди оркестри, между които са Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Алжир, Скопие и Ленинградската филхармония. Венец на неговото дело в диригентското изкуство е работата му като главен диригент на камерен ансамбъл "Софийски солисти" в продължение на 35 години от 1988 г. С този състав проф. Пламен Джуров осъществява стотици концерти в страната и в над 30 държави по целия свят, реализира и също толкова записи за български и чуждестранни компании, а репертоара включва образци от барока до съвременността.

---

В две поредни издания на предаването "Студио музика" на 7 и 14 май от 19.30 ч. отдаваме внимание и почит към личността и изкуството на проф. Пламен Джуров, който през 2024 г. отбелязва своята 75-а годишнина. Наред с увлекателния му разказ като гост в студиото, в предаването звучи и негова музика, както и шедьоври на епохите от барока до днес.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Не знам какво ни готви бъдещето, но знам, че трябва да остана позитивна и да не си позволявам да се отчайвам.“

Никол Кидман, австралийска актриса, родена на 20 юни преди 57 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…