Варненската държавна опера обяви учредяването на международен конкурс за млади диригенти на името на маестро Борислав Иванов, съобщиха организаторите. Първото издание ще се проведе от 30 октомври до 2 ноември. Журито ще бъде председателствано от Григор Паликаров и ще включва още диригентите Кръстин Настев, Светослав Борисов, Пьотр Сулковски от Полша, Алфредо Сорикети от Италия. Наградният фонд е осигурен от Варненската опера и наследниците на маестро Борислав Иванов. Освен паричните премии, лауреатите ще получат право на участие в симфоничен концерт на Варненската опера, Симфоничен оркестър - Пазарджик и Симфониета - Шумен, посочват организаторите.

От Операта припомнят, че маестро Борислав Иванов бе отдаден на мисията да открива и подпомага млади таланти през целия си творчески път. Той е ученик на Херберт фон Караян, бил е генерален музикален директор на Берлинския симфоничен оркестър в продължение на 40 сезона, основател и артистичен директор на редица оперни фестивали в България и чужбина, дългогодишен диригент, директор и артистичен директор на Варненската опера.

БОРИСЛАВ ИВАНОВ е роден на 2 август 1931 г.във Варна, където завършва новосформираното Музикално училище. Свири на цигулка и пиано. След като се дипломира в Българската държавна консерватория със специалност Оркестрово дирижиране, работи в тандем с композитора Парашкев Хаджиев. Режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на специализация в „Комише Опер“ в Берлин през 1963 г., последвана от концерти в Ерфурт и Майнинген. По препоръка на Караян е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който впоследствие става и генерален музикален директор.

Независимо от чуждестранните си ангажименти, Борислав Иванов работи и в родината си като директор на оперите във Варна, Пловдив и София в продължение на 30 години. Организира турнета, по време на които за пръв път звучи българска музика и се представят наши инструменталисти и певци в Германия, Франция, Дания, Белгия, Холандия, Португалия, Египет, Испания, Китай, Япония, Южна Корея, Мароко, Малта. Представя и подпомага международната кариера на оперни певци като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Димитър Петков, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, София Иванова, Орлин Горанов.

Поставил е началото на традицията на Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив, 30 години е артистичен директор на Оперния фестивал в Палма де Майорка, ръководи оперните фестивали в Севиля и на остров Родос в Гърция. Дирижирал е над 4 500 спектакъла на 4 континента. Има многобройни награди, сред които Орден за заслуги Първа степен на президента на Германия Рихард фон Вайцзекер; Златен медал за пропагандиране на италианската музика по света; Почетна Златна значка на „Аудиториум” в Палма де Майорка; „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, наградата „Златен век“ на Министерството на културата. Почетен гражданин е на Пловдив и на Варна.

Маестро Борислав Иванов напусна този свят на 22 януари 2022 г., само няколко месеца след 90-годишния си рожден ден, отбелязан с гала спектакъл в Летния театър на Варна. Посмъртно бе удостоен с най-високото българско отличие орден „Стара планина“, първа степен.

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...