От 9 ноември Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя "Карикатурен салон 2023" - традиционно есенно събитие с фокус върху карикатурата. Той включва 3 изложби с участието на 32 автори с близо 200 творби – 48. Национална изложба на карикатурата и самостоятелните изложби на карикатуристите Марио Иванов и Сергей Елкин. Откриването е в 17:30 часа в Зала 3 - Стефан Фъртунов. Изложбите могат да бъдат разгледани до 25 февруари 2024.

 

48. Национална изложба на карикатурата 

Националната изложба на карикатурата е преглед на най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. По традиция авторите показват творби от последната година, отразили случилото се в обществения и политическия ни живот, както и с поглед към световните събития и вечните теми в човешките взаимоотношения.

В рамките на Карикатурен салон 2023, Музеят на хумора и сатирата представя избрани творби от 48. Национална изложба на карикатурата на:

Александър Симов, Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Анри Кулев, Антон Константинов, Валентин Георгиев, Валери Александров - Валекс, Гален Иванов, Димитър Атанасов, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Ирина Китанова, Исмаил Кера, Калин Николов, Кирил Манов, Луиза Хомел, Любомир Михайлов, Майя Чолакова, Маргарита Янчева, Марина Горелова, Марио Иванов, Милко Диков, Мирослав Божков, Никола Георгиев – Кайо, Росен Йорданов, Светлин Стефанов, Стоян Дечев, Стоян Черников, Халит Куртулмуш, Цветан Павлов, Цочо Пеев.

  

Самостоятелна изложба на Сергей Елкин

Сергей Елкин завършва архитектура и се занимава с проектиране на градове до края на 80-те години на ХХ век. Участвал е в разработката на общоустройствените планове на Воронеж, Белгород и Старий Оскол.

С разпадането на СССР се премества във вестникарския бизнес. Работил е като художествен редактор, а след това и като главен редактор на няколко руски вестника. От 1998 е професионален карикатурист.

Преместването в Москва му позволява да си сътруднича с централни руски издания. След въвеждането на цензурата върху политическите карикатури, той започва да рисува за опозиционни издания.

През последните години е публикувал в Известия, Российская газета, The Moscow Times, Ведомости, Polit.ru, The Guardian, Economist, Svoboda.org и много други.

Главните герои на карикатурите са руски политици.

Автор на книгата „Двуглавата Русия. История в картинки“ (2014). През 2017 г. получава наградата Герд Буцериус за „Свободната преса на Източна Европа“.

Сергей Елкин е най-известният руски карикатурист извън граница.

 

 

Метаморфози

Самостоятелна изложба на Марио Иванов

Марио Иванов - Maxter е графичен дизайнер, специализиран в дизайна на опаковки. Увлича се по лого дизайна и илюстрацията. Член e на платформата за плакатно изкуство „Плакат Комбинат“. Меломан и колекционер на грамофонни плочи.

Завършил Дизайн в Хуманитарна гимназия "Акад. Анание Явашов" - Разград. Бакалавър и магистър по Индустриален дизайн при Технически университет - Варна.

През последните години е участвал в Биеналето на илюстрацията в София, няколко издания на Национална изложба на карикатурата, "Европа на български" и „Личности, герои, вдъхновители” на платформата “Плакат Комбинат”, Габровското биенале на хумора и сатирата, общи карикатурни изложби в Турция, Македония и България.

Носител е на специалната награда на Музея на хумора и сатирата от 48. Национална изложба на карикатурата София, 2023.

Има отличия в редица конкурси за карикатура и дизайн в България.

Има публикации във вестниците „Стършел“, „200 Вица“, „Смях“, „Маскарад“, „Пардон“, „Гледища“, „Екип 7“, „Автомобилен Магазин Беда“, „Авто Труд“.

Работил е и за списанията „Elle“, „EVA“, „Мениджър“, „Програмата“.

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Само жените и лекарите знаят колко необходима на мъжете е лъжата.

Анатол Франс, френски писател, роден на 16 април преди 180 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си