МАНОЛ ПЕЙКОВ, фейсбук

Току-що до мен стигна новината, че докато ние с вас събираме пари за подаръци за украинските деца от "Втори дом", кметът на Пловдив Здравко Димитров официално е предложил на Общинския съвет от 1 януари 2023 г. (сиреч - след две седмици) сградата да бъде о т н е т а от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" (която я стопанисва в момента от името и в полза на украинските бежанци) и да бъде предоставена (ведно с огромния парк около нея) за изграждането на ч а с т н а многопрофилна болница.

Бих искал да ви обърна внимание на няколко съществени детайла:

● Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, сградата (четири етажа, 5000 м2) беше н а п ъ л н о изоставена в продължение на 7 (седем) години (от 2015-а насам). На снимките по-долу можете да видите съкрушителното състояние, в което я заварихме през месец март.

● Само за три месеца и половина украинските бежанци - които й посветиха стотици часове труд - успяха, с помощта на десетки дарители, да я превърнат в много повече от просто едно годно за живот място. Освен че ремонтираха покрива и канализацията, те снабдиха помещенията с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните - с нови мивки, тоалетни и душове. Всички стаи бяха измазани и боядисани, а дограмата - сменена с чисто нов стъклопакет. В резултат на всичко това, днес вътрешността на сградата е променена до неузнаваемост.

● В момента "Втори дом" е едно от малкото места в България (ако не и единственото!), където украинските бежанци се чувстват закриляни и приютени. В момента там живеят 148 души (52-ма от тях са деца), като всеки ден прииждат нови хора - особено след злополучното решение на българското правителство да остави украинските бежанци в цялата страна без подслон и прехрана.

● "Втори дом" не е предвиден за заселване на бежанци, а място, където те мамират временен подслон и подкрепа. Като правило хората остават там от три до шест седмици - докато се адаптират и си намерят (не без помощта на екипа на "Втори дом") работа и жилище. В резултат на всичко това Пловдив и околността са се превърнали в своеобразен оазис за бежанците от Украйна - към момента тук живеят над 6000 бежанци, от които над 2400 са деца.

Сега само с един-единствен замах кметът на Пловдив възнамерява да им отнеме всичко, придобито с толкова пот и себеотрицание - и на практика да остави на улицата 148 души в средата на зимата. Под обичайния претекст, че "градът се нуждае от инвестиции".

Предложението ще се обсъжда утре (16-и декември, четвъртък) от 12.00 ч в правната комисия на Общинския съвет - Пловдив.

Самото гласуване в зала е на сесията идния понеделник (19 декември).

(Като се позамисля, надали е случаен фактът, че предложението е стигнало до комисиите съвсем буквално от днес за утре - постъпва в четвъртък, с цел да се гласува на комисии в петък и да се парафира окончателно в понеделник. Така обществеността се поставя пред свършен факт - и всякаква евентуална съпротива е пост фактум.)

Прочее, с този си пост най-сърдечно ви моля:

 • Да дадете максимална гласност на случващото се, като го споделите.
 •  Да съдействате за оказване на натиск по всички възможни законови начини над Общинския съвет и кмета на община Пловдив да се откажат (поне временно) от "инвестиционните намерения" и да проявят нужната съпричастност, като удължат престоя на украинските бежанци до края на 2023-а година - или колкото е нужно, поне до края на проклетата война.

Благодаря ви от името на всички украинци, разселени по села и паланки и търсещи поне малко топлина и смисъл в порутеното си, объркано, лишено от котва и репер всекидневие.

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Защо хората вървят след мнозинството? Защото правото е на негова страна ли? Не, защото е силно!“

Блез Паскал, френски математик и литератор, роден на 19 юни преди 401 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…