„Блусът е това, към което се обръщам, което ми е предложило вдъхновение и утеха през изпитанията на живота.“

„Блусът е индивидуално изкуство. Един човек с китара срещу целия свят.”

„Блусът е песен за мъж, който все още няма жена. Или за мъж, когото жена му го е напуснала. Или за мъж, който не разполага с нещо подобно на жена.”

„Мисля, че музикантите, когато пораснат, имат желание да се увековечат.”

„Всеки път като вземеш китарата, свири сякаш е за последно.“ 

„За мен музиката се превърна в лечител.“

„Някои хора имат голямо чувство на отговорност, но за съжаление, те не разполагат с музикален вкус. Други – имат прекрасен вкус за музиката, но почти никакво чувство за отговорност. Тези, които имат двете, че и друго качество, са изключително малко.”

Търсех баща си в света на тъмнокожите музиканти, тъй като те излъчват мъдрост, опит, тъга и самота. Никога не съм се интересувал от музикални момчета. От най-младите ми години съм се интересувал от музикални мъже.”

 „Рискът е да опитваш да контролираш нещо, върху което нямаш власт.“ 

„С удоволствие бих искал да разбия публиката с една нота, но какво да прави човек през останалата част от вечерта?“

ЕРИК КЛЕПТЪН - английски китарист, певец и текстописец, роден на 30 март 1945 г. Той е единственият изпълнител, вписван три пъти в Залата на славата на рокендрола – като член на „Ярдбърдс”, „Крийм” и като самостоятелен музикант. Оставя значима следа в историята на блуса и музиката въобще. С репутацията е на един от най-важните и влиятелни китаристи на всички времена. За принос му към музикалната култура е провъзгласен за Офицер на Ордена на Британската империя и Командор на Ордена на Британската империя.

 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Защо хората вървят след мнозинството? Защото правото е на негова страна ли? Не, защото е силно!“

Блез Паскал, френски математик и литератор, роден на 19 юни преди 401 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…