Националният дарителски фонд „13 века България“ за 12-и път организира конкурса за български роман на годината и днес,  11 май, се състоя официалната церемония по обявяване на носителя на тазгодишната награда, съобщиха организаторите.

Журито в състав: проф. Миглена Николчина (председател) и членове доц. д-р Бойко Пенчев, проф. Милена Кирова, доц. Младен Влашки и проф. Людмил Димитров избра „Хагабула“ за роман на годината. Романът, с автор Тодор П. Тодоров, е издаден през 2022 г. от издателство „Жанет – 45“.

Церемонията по връчването на наградата започна в 17.30 часа в зала „Проф. Васил Геров“ след заседанието на журито. Сред присъстващите бяха и номинираните от журито писатели.

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ г-жа Бисера Йосифова благодари на журито за неговата работа и връчи на автора на спечелилия роман грамота и финансовата премия от 11 000 лв.

ТОДОР П. ТОДОРОВ (46) е автор на сборниците с разкази „Приказки за меланхолични деца“ и „Винаги нощта“. И двата са издадени в Германия от издателство „Грьосенван“, Франкфурт на Майн. Негови разкази са публикувани освен на немски език, също така и на английски, гръцки, хърватски. Разказът му „Ван Гог в Париж“ печели наградата „Рашко Сугарев“. Тодор П. Тодоров е философ, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...