След скандала с наградата на Елена Алексиева за романа й "Вулкан", дадена от журито на Фонд "13 века България", а след това върната от авторката, управата на фонда излезе с ново решение – ще повтори конкурса. 

Бисера Йосифова, Жанета Жикова, Бисер Манолов, Копринка Червенкова, Йордан Гълъбов и Татяна Дончева стигнаха до решението, че наново ще се похарчат пари и ще се повтори цялата процедура, като се смени единствено членът на журито доц. Борис Минков, който е и редактор на "Вулкан". Не става ясно кой ще го замени. 

Това поставя въпроса няма ли останалите от журито да получат повторно средства за вече свършена работа - едва ли ще кандидатстват други книги, а досегашното жури едва ли ще направи друг избор. Няма отговор и за отговорността на самите организатори на конкурс, които допуснаха конфликта на интереси и ощетиха Елена Алексиева, която се оказа виновна без вина. 

 

Ето какво гласи прессъобщението на фонда:

Във връзка с възникналата полемика относно връчването на годишната Национална литературна награда за български роман на годината от  НДФ „13 века България“ за романа „Вулкан“ на  Елена Алексиева, при оценката на който,  един от членовете на журито, се оказа и редактор на романа, Фондът информира за следното:

Управителният съвет на НДФ „13 века България“, на заседание от 27 май 2024 г., разгледа цялостно конкурса и констатира, че той е проведен организационно в съответствие с действащия статут на наградата. Установи се, че един от членовете на журито, въпреки подписаната декларация за конфликт на интереси, не е оттеглил присъствието си от състава на журито. С оглед защита престижността на наградата и името на Фонда, както и предотвратяването на подобни казуси  в бъдеще, УС обсъди и прие насоки за промени в Статута на наградата, които ще влязат в сила от 2025.

Управителният съвет на Фонда анулира процедурата по конкурса и реши повторното му провеждане до края на годината – с жури в същия състав, без доц. д-р Борис Минков. Неговото място ще заеме експерт, който УС ще определи на заседанието си през месец юни 2024. На членовете на журито няма да се изплати хонорар за участието им в предходните заседания, предвид споделената отговорност, която всеки от тях носи, по отношение възникналата ситуация. Журито ще проведе нови  заседания, на които ще разгледа отново кандидатстващите романи, ще излъчи номинираните и ще определи кой от тях печели наградата за роман на 2024 година.

На Изпълнителния директор на НДФ „13 века България“ е възложено да предприеме действия, свързани с извършване на промени в статута на наградата, които ще се внесат за обсъждане и одобрение от Управителния съвет. Те включват мерки за предварителен контрол относно административна допустимост; промяна на начина на обявяване състава на журито, чиито заседания ще бъдат достъпни онлайн в реално време. Независимо от бъдещите промени в статута, Фондът подчертава, че наличието на конфликт на интереси в действията на едно и също лице се състои в  едновременното наличие на частен и публичен интерес, в процеса на реализация на  обществено значима изборна дейност, каквато е журирането.

Насърчаването и популяризирането на съвременната художествена романистика е една от първостепенните задачи на  НДФ „13 века България“. Ето защо Фондът заявява, че и занапред ще защитава доброто име на организацията, както и престижа на конкурса за Националната литературна награда за български роман на годината, който през десетилетията изгради заслужен авторитет.

 4 юни 2024

Национален дарителски Фонд „13 века България“

 

SKIF припомня журитата на наградата и победителите през последните години:

2024: проф. Милена Кирова (председател), проф. Пламен Дойнов, проф. Мюмюн Тахиров, доц. Борис Минков и д-р Яница Радева. Печели "Вулкан" на Елена Алексиева, "Жанет - 45"

 2023: проф. Миглена Николчина (председател), доц. д-р Бойко Пенчев, проф. Милена Кирова, доц. Младен Влашки и проф. Людмил Димитров. Печели "Хагабула" на Тодор Тодоров, "Жанет - 45".

2022: проф. д.ф.н. Боян Биолчев (председател), проф. д.ф.н. Амелия Личева, проф. д. н. Пламен Дойнов, Атанас Капралов и Здравка Евтимова. Печели "Опашката" на Захари Карабашлиев, "Сиела"

 2021: проф. д.ф.н. Амелия Личева (председател), доц. д-р Йордан Ефтимов, Атанас Капралов, Теодора Димова и Светлозар Желев. Печели "Времеубежище" на Георги Господинов, "Жанет - 45"

 2020: проф. д.ф.н. Боян Биолчев (председател), проф. д.ф.н. Амелия Личева, Здравка Евтимова, Атанас Капралов и Светлозар Желев. Печели "Поразените" на Теодора Димова, "Сиела"

 2019: проф. д.ф.н. Амелия Личева (председател), Владимир Зарев, доц. д.ф.н. Пламен Дойнов, Марин Бодаков и Светлозар Желев. Печели "Свети Вълк" на Елена Алексиева, "Факел"

2018: Владимир Зарев (председател), проф. дфн Амелия Личева, доц. д-р Борис Минков, Марин Бодаков, доц. дфн Пламен Дойнов. Печели "Хавра" на Захари Карабашлиев, "Сиела".

2017: проф. дфн Боян Биолчев (председател), доц. д-р Борис Минков, Деян Енев, Здравка Евтимова и доц. дфн Пламен Дойнов. Печели "Последната територия" на Момчил Николов, "Сиела".

2016: проф. д-р Миглена Николчина (председател), проф. д-р Михаил Неделчев, Деян Енев, Емилия Дворянова, доц. д-р Йордан Ефтимов. Печели "Една и съща река" на Здравка Евтимова, "Жанет - 45".

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...