На 10 май, петък, сайтът на дарителски фонд "13 века България" обяви, че Елена Алексиева е отличена с наградата за български роман на годината за творбата й Вулкан".

Ето публикацията без редакторска намеса:

Вулкан“ на Елена Алексиева с награда за български роман на годината „13 века България“ 2024

 На 10 май 2024, жури в състав: проф. Милена Кирова, председател, и членове доц. д-р Борис Минков, проф. д. н. Пламен Дойнов, д-р Яница Радева и проф. д-р Мюмюн Тахиров избра „Вулкан“ за роман на годината в конкурса, организиран за 13-ти път от Националния дарителски фонд „13 века България“. Романът, с автор Елена Алексиева, е издаден през 2023 от издателство „Жанет – 45“.

След заседанието на журито в галерия „Средец“ на Министерство на културата в 17.30 часа започна церемонията по връчването на наградата.

Проф. Милена Кирова представи членовете на журито, изтъкна професионалната му и задълбочена работа, представи номинираните романи и обяви името на носителя на наградата. Тя изтъкна, че тази година авторите със своите романи са предложили „изключително разнообразие на теми и сюжети.“.

Г-жа Бисера Йосифова, изпълнителният директор на НДФ „13 века България“, благодари на журито и поздрави всички номинирани и автора на наградения роман.

Елена Алексиева, която през 2019 спечели в конкурса на НДФ „13 века България“ с романа си „Свети Вълк“, благодари за наградата и поздрави номинираните автори.

---

По късно стана ясно, че е нарушен регламента. Затова сигнализираха Веселина Седларска - журналист, и проф. Амелия Личева.

SKIF публикува реакцията на Елена Алексиева от нейния фейсбук профил 

Преди малко подкрепих и споделих поста на Амелия Личева, в който тя цитира членове от устава на наградата "Роман на годината" на НДФ "13 века България", с които до момента не бях запозната - и няма как да съм била, - но които очевидно са нарушени драстично. Ето защо не намирам в себе си морални основания да приема избор, направен по този начин, и отказвам наградата. 

Оповестявам го тук неформално, а официално ще го направя в понеделник, когато ще бъде възможно да съобщя решението си на ръководството на Фонда. 

Единственото, което искам да подчертая, е убедеността си в професионалните качества и морала на Борис Минков, който е редактор на романа и член на журито. Сигурна съм, че в своите действия и решения той е бил напълно добросъвестен. За съжаление това не отменя допуснатите груби нарушения. Те обаче няма как и не следва да бъдат приписвани индивидуално на членовете на журито, тъй като проблемът е доста по-дълбок. 

Надявам се тази ситуация да създаде прецедент, който да предоврати метастазирането на подобни случаи в присъждането на български литературни награди за в бъдеще. Никой от нас - като автори, читатели и институции, заставащи зад литературните признания - няма полза от това.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Половината от нещастията на света произлизат от недостига на мъжество да кажеш и да чуеш истината спокойно и в дух на любов.“

Хариет Бичър Стоу, родена на 14 юни преди 213 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…