"Литературен вестник"

Градската библиотека в Севлиево посвети дейността си през 2024 г. на осветляването на името и живота на Чавдар Мутафов. Поводът е навършването на 135 години от рождението и 70 години от смъртта му. Причината е, че днес много севлиевци не знаят нищо за него, че името му е известно само в средите на хората, занимаващи се професионално с история на българската литература, изкуство и архитектура.

През 2001 година излиза една прекрасна книга на литературната историчка, литературоведка и писателка Катя Зографова – „Чавдар Мутафов. Възкресението на Дилетанта“. Следват я „Чавдар Мутафов и българската култура между двете световни войни“, 2008, с автор доц. д-р Надежда Цочева от ШУ „Епископ Константин Преславски” и „Чавдар Мутафов – в търсене на художествения лик“, 2011, с автор доц. д-р Александра Антонова от Института за литература на БАН.

Творчеството на Чавдар Мутафов и до днес си остава трудно достъпно и следователно непознато. След 1989 г. има само три нови издания –  на „Дилетант” ( 1992, изд. "Хемус", и 2004, изд. Аб) и „Избрано” (1993, изд. "Гал-ико").

Знаем, че причината е скрита в близката ни история. Но знаем и че сме длъжници на паметта на много личности, които са били целенасочено изтрити от тази история. Тяхното присъствие е било толкова значимо за времето си, че и сега мястото им остава празно в общата, цялата картина на живота ни.

Чавдар Мутафов е роден на 19 септември 1889 г. в Севлиево. Следва машинно инженерство и архитектура в Мюнхен – с две прекъсвания, по време на които участва във войните. Той е един от най-значимите представители на българския литературен авангард, един от най-оригиналните и ерудирани художествени критици в периода между войните. Умира на 65-годишна възраст на 10 март 1954 г. в София в забвение и мизерия. Време е да преоткрием личността и творчеството му и мястото им в българската култура.

 

Библиотеката в Севлиево инициира два проекта:

в партньорство с Община Севлиево и Националния литературен музей се организира НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЧАВДАР МУТАФОВ – ПИСАТЕЛ АВАНГАРДИСТ, ТЕОРЕТИК НА МОДЕРНИЗМА И АРХИТЕКТ НОВАТОР“

Форумът ще се проведе на 19 и 20 септември 2024 г. в град Севлиево. Научен ръководител и водещ на конференцията е госпожа Катя Зографова – главен уредник на къща музей „Н. Й. Вапцаров” – НЛМ.

НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „НЕСТАНДАРТНО, ПРИНЦ ПАРАДОКС”

НМЛК „НЕСТАНДАРТНО, ПРИНЦ ПАРАДОКС” се организира от Градска библиотека – Севлиево, като се обявява еднократно по повод 135 години от рождението и 70 години от смъртта на Чавдар Мутафов. Целта, която си поставя, е да представи на съвременните поколения един забравен и недооценен творец. Да срещне един от най-значимите представители на българския литературен авангард от първата половина на XX век с млади хора днес.

Конкурсът започва на 10 март – датата на смъртта на Чавдар Мутафов, а резултатът ще бъде обявен на 1 октомври – датата на рождението му (нов стил). С конкурса се отправя предизвикателство към младите творци между 16 и 26 години и им се дава възможност да се съизмерят не само помежду си, но и да застанат с текстовете си до и пред един признат новатор за своето време. Основната цел на този конкурс обаче си остава „възкресението“ на един високоталантлив писател, архитект, изкуствовед, художествен критик, есеист и преводач с приноси в националната ни култура.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Половината от нещастията на света произлизат от недостига на мъжество да кажеш и да чуеш истината спокойно и в дух на любов.“

Хариет Бичър Стоу, родена на 14 юни преди 213 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…