На 16-ти и 23-ти юни, от 7,30 часа в легендарното столично кино "Влайкова" ще бъде премиерата на новата българска пиеса – "Кино „Лента“. Представлението е авторски проект на режисьора Мария Страшилова и четирима актьори от сдружение „Шум и Бяс“. Спектакълът използва методите на саит-спесифик  театъра и е в автентичня салон на кино-театър „Кино Влайкова“. Проектът е финансиран от  Столична програма „Култура“.

Пиесата "Кино „Лента“ е художествен разказ за  историята на емблематичното столично кино. Действието се развива през 2019-та година, по време на дарителската кампания за дигитален прожекционен апарат във Влайкова. Един журналист е по следите на първата си статия за историята на киното, но единственото, на което са натъква, е забрава и отишли си свидетели. През погледа на трима работещи там млади хора и историите които те са чували, той се опитва да нареди пъзела. А в хода на действието, опознава мечтите им и противоречивите им гледни точки за съдбата на киното.

Мария Страшилова е режисьор и автор на пиесата, завършил университета Тринити Колидж в Ирландия. През 2022 година дипломното й представление по книгата на Албер Камю „Чумата“ печели награда за режисура и актьорско майсторство на международния театрален фестивал „Данаил Чирпански“ в Стара Загора.

Сдружение „Шум и Бяс“ е създадено от млади актьори от класа на Малин Кръстев и Герасим Георгиев – Геро в театрален колеж „Любен Гройс“. В спектакъла участват актьорите Светлозар Начев, Никол Василева, Александър Притуп и Мартин Иванов.

Светлозар Начев играе в сатиричен театър „Алеко Константинов“ и театър „Българската армия“. Александър Притуп и Мартин Иванов можете да гледате в „Сирано дьо Бержерак“ в и театър „Българската армия“. А Никол Василева и Александр Притуп – в „Земя на копнежи“ на открита сцена „Сълза и смях“.

Музиката към пиесата е на младия театрален композитор Каролина Койновa, а сценичната среда е дело на Елица Стефанова, оператор и осветител в Народен театър „Иван Вазов“.

Проектът е вдъхновен от статията “Какво е нужно, за да се спаси едно кино“, публикувана в списание In Globo, на писателя и журналист Денис Българанов, който е и редактор и консултант към проекта.

„Нашите дни на Земята са като сянка, а времето, в което скърбим, е дължината на нашите дни.“

Шмуел Йосеф Агнон, израелски писател, роден на 17 юли преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...