Финансовият свят, базиран в Лондон, превръща Обединеното кралство в най-корумпираната държава в света. Това заяви разследващият журналист Робърт Савиано, който беше гост на литературния фестивал Хей. Савиано е осъден на смърт от неаполитанската Камора заради романа си „Гомор” и живее с охрана от 10 години. Той е автор на няколко книги, разкриващи до дъно механизмите на функциониране на световните мафиотски организации. 

Според Савиано банковите институции, базирани в Лондон, са ключови елементи от „криминалния капитализъм”, който пере пари през офшорни мрежи: 

„Ако попитате кое е най-корумпираното място в света, не си мислете за Афганистан, Гърция, Нигерия или Южна Италия. Аз бих казал, че е Великобритания и финансовият капитал, базиран в нея. 90% от притежателите на капитал в Лондон са със седалища в офшорни зони. Джърси и Каймановите острови са вратите на криминалния капитал към Европа и Великобритания е страната, която позволява влизането му.”

Докато Савиано говореше, двама от бодигардовете му внимателно наблюдаваха публиката, тъй като навсякъде се очакват атентати срещу него.

През 2014 г. авторът критикува и българската мафия, като направи знаменателното изказване: „Италия е демокрация с мафия вътре, България е мафия с демокрация вътре."

 

Коментари  

0 #1 Къчо Карамасуров 07-06-2016 11:28
-ДА : ГЕНОЦИД,КОРУПЦИЯ,АНГЛИЯ,ЕВРЕИ...СПОНСОРИРАЩИ И РАЗБОЙКЬО !
Цитиране

„Не са ми интересни особняците. Интересувам се от обикновения човек, озовал се в необичайна ситуация.“

Сюзън Сарандън, американска актриса, родена 4 октомври преди 77 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?