Обединени патриоти предлагат мобилните оператори и банките да изпращат SMS-и само на кирилица, а писането на латиница да отпадне, съобщи „Офнюз“. За целта в страната трябва да спрат да се внасят телефони, които не са пригодени за кирилица, тъй като това е една от причините кирилицата да не може бъде въведена в дигиталната среда.

Това стана ясно по време на дискусия за промени в Закона за българския книжовен език, които Обединени патриоти предлагат. Депутатът Милен Михов обясни, че промените в законопроекта предвиждат и промени във всички държавни надписи, които не са написани на кирилица.

"Доставчиците на електронни услуги и съобщения трябва да намерят технически и организационни начини да решат проблема с изпращането на съобщения на кирилица. Това не е неразрешим въпрос", обясни Михов. От мобилните оператори обаче обясниха, че изписването на SMS на кирилица е два пъти по-дълго и по тази логика ще се таксува два пъти по-скъпо - като два SMS-а. 

После Михов посочи, че всички табели по улиците също трябва да са изписани на кирилица, това се отнася и до табелите на търговските обекти и хотелите също, както и надписите по униформите на служителите на държавата, например полицаите. Така всички униформи на полицаи, които не са на български, трябва да бъдат сменени с такива, надписани на кирилица. Това са само част от промените в Закона за българския книжовен език, които Патриотите предлагат. Техният законопроект ще бъде внесен в парламента до края на месец юни.

Друго, което предлагат Патриотите, е сайтовете на официални държавни институции и общини да променят имената си и вече да не са преведени на английски (например сайтовете на Народното събрание, на Министерския съвет и на МВнР, които са съответно - www.parliament.bg , www.government.bg и www.mfa.bg ). "Това според нас трябва да бъде поправено, защото обезличава характера на българските институции", обясни още Милен Михов.

Ще се създаде и Съвет на българския език, съставен от експерти, които да следят за спазването на надписи, които да са само на кирилица, а тези обекти, изписани на латиница, ще бъдат глобявани. Колко ще е глобата обаче все още не е обсъждано. 

По време на обсъждането на законопроекта обаче проф. Иван Гранитски отправи критики към него.

"Законът за българския книжовен език е написан с много правописни грешки и е пластмасов, написан е на юридически език", обясни критиките си професорът. Той е категоричен, че Законът за българския език трябва да е написан по-писателски и изтъкна, че той трябва да защити българския език и идентичност.

Проф. Гранитски обясни, че българският език е обеднял, което идвало от бедните учебни програми, от които изпадат български автори, а се вкарвали текстове със съмнителни художествени достойнства". А за обедняването на езика допринасяли и медиите, които си служели само с 800-1000 думи речников фонд.

Дали в новия Закон за българския книжовен език на Обединени патриоти ще има други промени не стана ясно. По време на дискусията депутатът Милен Михов коментира, че дори в Русия пишели повече на кирилица, отколкото в България.

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Жените нямат недостатъци, те имат особености.”

Чарли Чаплин, английски актьор и режисьор, роден на 16 април преди 135 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си