SKIF

В петък, събота и неделя се проведоха Европейските дни на наследството. Те се организират от 1985 г. насам съвместно от Европейския съюз и Съвета на Европа и са една от европейските културни прояви с най-широко участие. По време на дните хиляди паметници и обекти на културата отварят вратите си с безплатни посещения, за да привлекат широка публика. 

Skif.bg избра да заведе читателите си на две места – в историческите и природонаучните музеи в Плевен и в Бяла Черква, Великотърновско. Горещо препоръчваме за посещение и двете места. Ето какво видяхме там:

ПЛЕВЕН – ЗАД СТЕНИТЕ НА 138-ГОДИШНАТА КАЗАРМА

Историческият музей в Плевен е попаднал точно на мястото си в сградата на бившата казарма, построена през 1884 г. и действала до началото на 80-те години на 20-и век – самата тя музеен експонат. Богатата експозиция с артефакти от древността до наши дни се разпростира на два етажа в едното крило на импозантната сграда във виенски стил. В другото е сбирката на Природонаучния музей – също наподобяваща подредбата и тематиката на Виенския музей, независимо от по-малкия мащаб. 

Експонатите от естествената история презентират добре българската природа и дават добра представа за фауната на Балканския полуостров. Музеят представя предимно местните видове, което е много добър акцент – именно това е нишата на регионалните музеи, така се опознава чудесно регионът. По този начин природонаучният музей се вписва добре в историческия, който разкрива любопитната история на Плевенския край през вековете с една изключително богата сбирка. 

На ценителите препоръчваме природонаучния музей заради уникалните фосили, красивите диорами, майсторското експониране на едрите бозайници. Музеят разполага с интерактивна дъска, която възпроизвежда пеенето на различни видове птици, както и снимков материал от интересни природни забележителности в региона. 

Историческият музей изненадва с прекрасни артефакти от римско време от крепостите в Плевенския край – тук може да се видят мозайки в стила на тези в базиликата в Пловдив от античната Улпия Ескус, уникатът "Богиня на трон" от 3450 г. пр. Хр., възстановка на глава на жена от четвъртото хилядолетие преди новата ера, барелефи на бог Митра – очевидно много популярен тук в древността, римски стъклени съдове от началото на новата ера, оригинали и копия на златни и сребърни съкровища. 

Акцентът, разбираемо, е върху възрожденската история на Плевен, където Васил Левски създава първия си революционен комитет. Подобаващо внимание е отделено на неговия най-близък сподвижник Данаил Попов, който незаслужено е малко познат на широката публика. В Плевен е основано и първото девическо светско училище по българските земи от Анастасия Димитрова – факт, който е експониран достойно. Впечатляващи са и експонатите от стопанската история и етнографията на Плевенско, като са представени по много оригинален начин, включително американска пералня, внесена в града в края на 19-и век, и автомат за шоколади "Тоблер".

Руско-турската освободителна война 1877/78, чиято преломна точка е битката за Плевен, е представена величаво в музея. Особено интересни са първите страници на европейските вестници от победата над османската армия – това е новината, заемаща целите им първи страници с огромни илюстрации. Кураторите на музея са се постарали да покажат в детайли както униформите, така и въоръжението и личните вещи на двете воюващи армии. 

Музеят обхваща и съвременната спортна и културна история на града и региона, което е голям плюс. На финала изненадата е прекрасна: секция, посветена на оперната дива Гена Димитрова, в която на фона на личните й вещи и снимки от златните й роли звучат най-добрите й изпълнения. 

Обхождането на експозициите отнема часове, но навсякъде има места за почивка, както е в модерните световни музеи.  

БЯЛА ЧЕРКВА – ЕСТЕСТВЕНАТА СБИРКА В 133-ГОДИШНОТО УЧИЛИЩЕ

Посещението в старото белочерковско училище, построено през 1889 г., е романтично приключение заради приятната изненада от любопитната сбирка, скрита на втория му етаж сред разрухата на сградата. Там посетителят се докосва до уникалната сбирка на Светлина Трифонова (1928-2012), която вместо да даде другаде експонатите, които цял живот събира,  предпочита родното си място. Така поставя началото на един безценен музей. 

Впечатляващо е, че в малко селище като Бяла Черква има толкова значим музей, и то събран от един човек. За 60 години Светлина Трифонова успява да събере колекция от животни, растения, минерали и скали и да представи фактически всяка секция, с която разполагат големите музеи. За децата нейната сбирка е истинско богатство – дава достъпна информация, всичко това съчетано с възпитателен елемент за опазване на природата. Непременно заведете децата си там. 

Бяла Черква – родното място на изключителния възрожденец революционер Бачо Киро – впечатлява с големия си брой музеи, които са сърцето на градчето и го държат живо. Акцентът на Европейските дни на наследството бяха две нови тематични изложби в историческия музей – „101 години туристическо дружество „Бачо Киро“ и „Любими места на белочерковци и тяхната история". И двете изобразяват малкото градче в едни много по-добри времена, когато културният му живот е бил от висока класа.

 

Изключително добре поддържаните сбирки както в историческия, така и в етнографския музей, а също и в къщите-музеи на Цанко Церковски и Райко Даскалов, заслужават да бъдат видени не само от ученическа публика и от местното население, а от широк кръг ценители на историята и културата. 

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Един покварен ум никога не може да разбере думите по нормален начин.”

Джовани Бокачо, роден на 16 юни преди 711 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…