ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ,  ПЕН-България

През тази година световният писателски съюз, международният ПЕН- център, ще отбележи своята 100- годишнина  (основан е през 1921 в Лондон).  Абревиатурата ПЕН на  английски   P E N  означава Поети, Есеисти, Новелисти (белетристи).   

Накратко казано: е световна асоциация на литераторите за насърчаване на приятелството и интелектуално сътрудничество между пишещите навсякъде по света. И още: да се бори за свободата на изразяване, както и да действа като силен глас от името на репресираните поети, белетристи, журналисти и преводачи, хвърлени в затвора и понякога убивани заради техните възгледи. Сред основателите на ПЕН са именитите английски писатели Джордж Бърнърд Шоу, Джон Голдсуърти, Хърбърт Уелс и Джоузеф Конрад. И един от девизите на ПЕН гласи: „Духът умира при всички нас, които мълчим пред лицето на тиранията“.

Неговият български филиал е основан през 1926 година. В българския ПЕН- клуб тогава влизат 40 именити български писатели, сред които Елисавета Багряна, Дора Габе, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Николай Лилиев, Теодор Траянов, проф. Александър Балабанов, Йордан Ступел, Тодор Влайков. 

 И трябва да подчертаем, че е създаден по идея на проф. Иван Шишманов (1862- 1928). Един голям българин с огромни заслуги за българската култура и образование. И ако трябва накратко да отбележим дейността му, ще споменем, че е бил: международно признат  професор по сравнителна история на европейските литератури, сериозен изследовател на българската литература, етнография и фолклор,  университетски преподавател, редактор на важни академични издания, дипломат и литературен критик и общественик. И заедно с всичко това: инициатор, организатор и пионер на голям брой обществено- културни начинания като: Учителския съюз, Софийския университет, Етнографския музей, Читалищния съюз, Археологическото дружество, Народния театър, софийското Музикално училище, по-късно Музикалната академия... Наистина колосално по мащабите си дело. Начало на началата. Можем да го назовем и като първото „институционално изграждане на съвременната българска култура”. Един невероятен, безкористен градител на Нова България.  Светла, ренесансова личност! И представете си, бил е министър само около 4 години – от 1903 до 1907.

 И още:  през 20-те години на миналия век проф. Иван Шишманов е вече международно  известен и се радва на признанието на знаменити писатели от епохата като Джон Голдсуърти, Ромен Ролан, Максим Горки,  Георг Брандес, с които общува и поддържа  активна кореспонденция. Той е сред първите ни културни дейци, достойно представящи страната ни на различни европейски и световни форуми. Един истински посланик на България. На един писателски  конгрес в Осло през 1928 година, точно на рождения си ден - 22 юни, силно преуморен, умира внезапно от инсулт . Твърде много и интензивно е работил той за България без да се щади, да очаква почести, признание и награди. Просто е градил, както малцина са го правили – щедро, всеотдайно!  И най- главното: безкористно и компетентно! Наистина, както са го определили признателните му съвременници още когато е бил министър на Народното просвещение (към него и на Културата) :”Феноменалният Шишманов”! 

 П. П. И си мисля за неговите наследници в културното ни министерство днес... Особено за последните двама. Какво невероятен контраст, нали?!  Не бих искал сега да пиша за тях. Писа се достатъчно. Всички ги видяха. Но те изобщо не се трогнаха и засрамиха. Продължиха да се хвалят сами и да се държат дори нагло.  Ще ги запомним не само с тяхната некомпетентност, липса на възпитание и култура, с нелепите им реформи, скандалните назначения и нагласените конкурси, с грубите грешки,  но не и с нещо градивно и добро. Лично аз ще запомня първия със скандалната фраза: Българските театри и оркестри са киста в тялото на българския данъкоплатец!” А втория с поздравителния му адрес към Рапъра с дупарата (Криско), заяви, че бил „лицето на българската култура”! Мисля, че това е достатъчно...

 

-------

Ето и един актуален текст от проф. Иван Д. Шишманов:

„Едно население, което се вижда принудено да прави най-унизителни компромиси с която и да е било власт, за да запази своите икономически интереси, такова население не може да разполага свободно със своите съдбини. Докато има подобни илоти, в една или друга форма, едно истинско народно управление е напълно невъзможно...

Спасението на България е преди всичко в нейната искрена демократизация, в строгия обществен и държавен контрол и в икономическата, и в политическата еманципация на широките маси, както и в развитието на просветата и културата...”

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ДНЕВНИЦИ

  Радичков - от другата страна на луната

   Из "Дневници"-те на Марин Георгиев

   
 • В ЦЕЛТА

  “Величие и низост" показва какви политици липсват днес

   

   Твърде много са чембърлейните и твърде малко чърчилите в днешната политика. Твърде малко и твърде малки

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ЮБИЛЕЙ

  Том Круз на 60

  Днес едва ли някой предполага, че в живота му е имало и трудни мигове, а и отчаяние. 

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 134 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Проглеждането за истинските български ценности е пътят към истинския патриотизъм

 

Евгени Кънев за филма "Тютюн"

"Изобретяване на самотата" - книга за паметта и самотата

 

Една неопределима жанрово книга с много вълнуващи прозрения от майстора на словото Пол Остър

Прочетете „Хората на Путин"! Няма да съжалявате

Николай Слатински: Ех, ако можех, щях да заръчам по един екземпляр от книгата за всички наши политически путинофили