Програма "Христо Ботев"

Документална изложба в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ознаменува 160-годишнината от рождението на един от най-светлите умове в българската културна история проф. Иван Шишманов.

Изложбата припомня големите заслуги на учения. С всеотдайната си работа и неизчерпаема умствена енергия проф. Иван Шишманов хвърля мост между възрожденските традиции и следосвобожденска България, като поставя здравите основи, върху които да се гради модерната българска култура и научна мисъл.

Високо образован, изключително ерудиран, проф. Шишманов свързва името си с основаването и развитието на най-важните културни институти в младата българска държава – Музикалното училище, Художествената академия, Етнографския музей, Българското археологическо дружество, читалища, библиотеки. Проф. Иван Шишманов е сред основателите на Висшето училище в София (дн. Софийски университет) и посвещава четири десетилетия от своя живот на преподавателската дейност в областта на културната и литературна история. Като министър на Народното просвещение, инициира редица културни начинания и законопроекти. Той основава Сборника за народни умотворения и книжнина.

Експозицията съдържа автентични документи от Българския исторически архив, издания на трудовете на проф. Шишманов, както и на произведения на съпругата му Лидия Шишманова и сина му Димитър Шишманов от фонда на Националната библиотека, умело съчетани с пътуващата експозиция "Иван Шишманов и Обединена Европа”, реализирана от Държавния културен институт към МВнР.

През 2010 година на сградата на Славянския семинар във Фрайбург в Германия е поставена възпоменателна плоча на проф. Иван Шишманов. Какъв е приносът на проф. Шишманов в зародилата се след Първата световна война идея за обединена Европа – чуйте повече от звуковия файл.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ЮБИЛЕЙ

    Том Круз на 60

    Днес едва ли някой предполага, че в живота му е имало и трудни мигове, а и отчаяние. 

„Меките корици на книгите са добър вариант, но никога не могат да заменят твърдите – не стават за подпиране на врати.“

Алфред Хичкок, английски режисьор, роден на 13 август преди 123 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Изобретяване на самотата" - книга за паметта и самотата

 

Една неопределима жанрово книга с много вълнуващи прозрения от майстора на словото Пол Остър

Прочетете „Хората на Путин"! Няма да съжалявате

Николай Слатински: Ех, ако можех, щях да заръчам по един екземпляр от книгата за всички наши политически путинофили

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков