На 6 юли, събота, от 11 часа в столичния храм "Свети Седмочисленици" ще се проведе панихида за 50-годишнината от смъртта на писателката Яна Язова. Продължителността на събитието ще е 45 минути, уточнява във фейсбук д-р Петър Величков - писател, редактор и литературен изследовател.

ЯНА ЯЗОВА (1912-1974) е авторка на романите "Ана Дюлгерова", "Капитан", "Александър Македонски", на трилогията "Балкани" (в която влизат "Левски", "Бенковски", "Шипка"), на антикомунистическата дилогия "Соления залив", на драмите "Последният езичник" и "Силян Щърка", на стихове, афоризми и детски творби. След 1944 г. отказва да сътрудничи на комунистическия режим и до смъртта си не публикува нито ред. През 1974 г. е ликвидирана в дома си от ДС. Оригиналите на неиздадените й творби са откраднати, а апартаментът й е даден на пиара и фотограф на Тодор Живков. Неиздадените й романи излизат посмъртно от 1987 г. насам по черновите им, които са прибрани благодарение на Величка Филипова и се съхраняват в Централния държавен архив. 

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...