ПЛАМЕН АСЕНОВ, "Свободна Европа"

Стивън Хокинг, физик (1942 – 2018)

Произход: Англия, средна класа

Образование: Физика в Оксфорд

Научни позиции: Директор на Изследователския център по теоретична космология – Кембридж; Лукасов професор по математика – Кембридж

Интереси: Големият взрив, черните дупки, квантова механика, струнна теория

Популяризатор на науката: Автор на „Кратка история на времето”, „Вселената в орехова черупка”, „Бог създаде целите числа” и други

Признание: Рицар на Ордена на британската империя

------

Съдбата е жестока. Вселената е несправедлива. Бог не е особено умен.

Колкото и да не сте съгласни с тези твърдения, животът на Стивън Хокинг, един от най-великите физици на всички времена, сякаш ги доказва.

През 1963, на 21 години, Стивън ще се жени за Джейн, когато му слагат ужасна диагноза - амиотрофична латерална склероза. Дават му 1-2 години живот. Но геният надделява - до смъртта му през 2018 минават 55 години и, макар повечето да са прекарани в инвалидна количка, Хокинг прави трета златна епоха на физиката след Нютон и Айнщайн.

Здравейте, моето име е Стивън Хокинг – физик, космолог и нещо като мечтател” – с тези думи, изречени чрез компютърно модулиран глас, един човек, чиито научни открития промениха настоящето и бъдещето на човечеството, започва документалната си поредица „Вселената на Стивън Хокинг”. Говорим за човек почти сразен, но не и победен от природата, който докосна и почти разбули светото тайнство на Сътворението, и чийто важен съвет към нас, хората, е да гледаме звездите, не краката си. Може би - за да видим.

Голям взрив, поставил началото на Вселената, може да има, може и да няма, свидетели липсват, но математиката и логиката казват – да, имало го е. През 1949 журналистът Фред Хойл се присмива по ВВС на една теория, според която Вселената е възникнала от взрив преди 13.7 милиарда години и оттогава насам се разширява.

Идеята за избухването на нещо дребно като първичен атом не е съвсем нова. Двадесет години по-рано я излага Жорж Льометр, белгийски йезуит и физик. Визията произтича пряко от Общата теория на относителността на Айнщайн, а Стивън Хокинг казва: „Ако теорията на Айнщайн е вярна, то трябва в началото на всичко да е имало една изключително малка точа на сингулярност, характеризираща се с огромна плътност и висока температура, която е гръмнала от напрежението и така е поставила началото на пространство-времето, тоест, на Вселената.”

И през 1971 всичко наистина избухва с теоретичната обосновка, която той, заедно с математика Роджър Пенроуз, дават за Големия взрив.

Освен битката с науката и болестта обаче, Хокинг се захласва и по други занимания – пише книги; има три деца; става рекламно лице на застрахователна компания; участва в програма за летене в безтегловност; а след развода си дори намира време да ходи по стриптийз-клубове, за да се радва на съвършеното божие творение, наречено жена.

„Нещото, за което мисля най-много през деня, са жените. Те са пълна загадка” – твърди големият учен. Но нали той това прави цял живот – разкрива вселенски загадки. Като черните дупки например.

Класическото определение на Хокинг за Черна дупка е „област в пространство-времето, която не може да бъде напусната дори от светлината”. Е, напук на самия себе си, през същата 1971 Хокинг доказва, че може. Доказателството го разбират малцина, а ние трябва просто да му вярваме. С мисълта си ученият отива толкова напред, та в един момент заявява, че иска да надникне в ума на Бога.

В последната си книга, „Великият дизайн” обаче, той изключва Бог от визията за Вселената. Обяснението му е свързано с наличието на гравитацията и възможността за спонтанно възникване на нещо от нищо. Както и с последните развития на М-теорията, според която светът има не четири, а между 10 и 11 измерения. И този наш свят е само един от световете в Мултивселената, в която всички възможни истории се случват. Тоест, казва Стивън Хокинг, може да има история, в която Луната е от синьо сирене.

Звучи така абсурдно, та чак привлекателно. Но думите какво ли не могат да сътворят – дори не много умен Бог. Или Бог, който се прави на не много умен, защото е прекалено умен. А какво остава за нас, хората?

Продължи да говориш - съветва Стивън Хокинг в един клип на „Пинк Флойд”, в който участва. Там великият физик играе гласът на мъдростта, гласът, който никога не спира да говори.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ЮБИЛЕЙ

    Том Круз на 60

    Днес едва ли някой предполага, че в живота му е имало и трудни мигове, а и отчаяние. 

„Меките корици на книгите са добър вариант, но никога не могат да заменят твърдите – не стават за подпиране на врати.“

Алфред Хичкок, английски режисьор, роден на 13 август преди 123 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Изобретяване на самотата" - книга за паметта и самотата

 

Една неопределима жанрово книга с много вълнуващи прозрения от майстора на словото Пол Остър

Прочетете „Хората на Путин"! Няма да съжалявате

Николай Слатински: Ех, ако можех, щях да заръчам по един екземпляр от книгата за всички наши политически путинофили

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков