Емблематичните творби на писателя, поета и сатирика Марко Ганчев са събрани в 12 тома (2 от които за деца) от издателство "Литературен форум". Част от тях са издадени с финансовата подкрепа на Министерството на културата. На 25 март, когато църквата почита Св. апостол и евангелист Марко, в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" 92-годишният автор лично ще представи книжовното си наследство.

На премиерата, която ще се проведе в зала "История на книгата" от 18 часа, ще участват писателите Кирил Кадийски, Георги Мишев и Марин Георгиев, редактор на "Литературен форум".

"На Марко Ганчев му отива определението: той е образец на  мълчаливец, а което не казва е в искрящите му от умност и тъжна горчивина очи, в чието дъно утаено блести насмешливост, опрощение и все пак – оптимизъм", пише за него Марин Георгиев.

Марко Ганчев присъства в българската литература повече от осем десетилетия. Първото му стихотворение е публикувано през 1942 г. в столичното детско вестниче „Другарче“ на К. П. Домусчиев. През 1946 г. започва да сътрудничи редовно със стихове на вестниците за гимназисти „Средношколско единство“ и „ЕМОС“, издавани в София. През 1950 г. завършва гимназия в Дряново и е приет за студент по българска филология в Софийския държавен университет. Като студент през 1950 – 1955 г. печата стихове във вестниците „Народна младеж“, „Литературен фронт“, „Стършел“, в литературни списания и сборници. Първата му стихосбирка – „Семената зреят“, излиза през 1957 г. Утвърждава се като майстор на анекдота, баснята, епиграмта. Работил като редактор във вестниците "Народна култура" и "Стършел".  Заради отказ да гласува резолюция срещу Александър Солженицин през 1971 г. е изключен от БКП.

"Обект на сатирата му е обществото при която и да е Система. Зарядът й – писателската му съвест. Ганчев няма конюнктурни произведения, няма идеологически реверанси. Размисълът и находката на мисълта са импулсът и ядрото на творчеството му. Естетически Ганчев заслужено влиза в сатирично-смеховата култура по време на социализма, но и по време на прехода след него", се казва в Речника на българската литература.

Марко Ганчев е носител на редица награди, сред които: "Петко Славейков" за цялостно творчество за деца и юноши (2001); орден Стара планина, I степен за изключителен принос към българската култура (2002); "Райко Алексиев" за цялостно литературно творчество и принос в областта на хумора и сатирата (2003); "Константин Константинов" за цялостен принос в областта на детското книгоиздаване (2008) и др.

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.