Официалната биография на Queen - една от най-популярните рок групи в света, отново е в книжарниците, съобщи издателство "Сиела". "Queen: Kак започна всичко" излиза на английски през 1992 г., година след смъртта на Фреди Меркюри. През 1993 г. книгата е издадена и в България, но от десетилетия можеше да се намери само в антикварните книжарници, където цената на стари копия достигна до 100 лева.

Новото издание обаче е преработено и актуализирано. Книгата представя всеки аспект от историята на легендарната рок банда. Авторите на "Queen: Kак започна всичко" - Джаки Смит и Джим Дженкинс, са работили заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър.

"Тази книга е наслада за всеки, който се интересува от историята на изключителния феномен Queen", пише в увода Брайън Мей.

Разказът на Смит и Дженкинс започва със срещата на Брайън Мей и Роджър Тейлър, преминава през присъединяването на Джон Дийкън и самия Фреди Меркюри към групата, проследява първите години на възход, записите в студио и раждането на някои от най-големите хитове. На фокус са и турнетата за завладяването на американския пазар, ненавременната смърт на Фреди и събитията след нея.

Детайлно са описани годините на главозамайващо изкачване към върха, манията Queen, сблъсъците със звукозаписните компании и някои от най-забавните и скандални истории, в които групата се оказва замесена.

"Джаки Смит и Джим Дженкинс успяват обективно да отразят сложния и нетърпящ вписване в рамки дух на феномена Queen, предизвикал истинска революция в историята на музиката. "Queen: Kак започна всичко" е истинско пиршество за феновете на четирите британски момчета, които завоюваха своето неоспоримо място в петолинието на вечността", уверяват от "Сиела".

Книгата е подплатена със снимки, с факти, откъси от ексклузивни интервюта с музикантите от групата.

ОТКЪС

През изминалите месеци Фреди е тормозен от световната преса, която се тълпи пред вратата му и следи всеки негов ход; носят се слухове, че е сериозно болен. Те се засилват още повече от измъчения му и посърнал вид при всяка негова поява. Новинарските хрътки нямат намерение да изтърват сензацията, ако слуховете се окажат верни.

На 23 ноември самият Фреди ги потвърждава с изявление пред събралите се на прага му журналисти и пред световната преса. То гласи:

След появилите се в пресата предположения през последните две седмици, желая да потвърдя, че съм ХИВ-позитивен и имам СПИН. Смятах, че е редно да не споделям тази информация, за да предпазя близките си. Въпреки това настъпи моментът, в който приятелите и почитателите ми по целия свят трябва да научат истината, и се надявам всички да се присъединят към мен в борбата срещу това ужасно заболяване.

На следващия ден признанието на Фреди се появява на първа страница на вестниците по цял свят. Ала мастилото на таблоидите още не е изсъхнало, когато излиза по-голяма новина. В 19:00 часа на следващия ден - 24 ноември 1991 година, неделя - борбата на Фреди приключва. Той умира от бронхопневмония, причинена от болестта СПИН. Всички са съкрушени.

Само най-близките му са запознати със състоянието му преди изявлението му, но дори за тях смъртта му е неочаквана и болезнена. Ударните вълни от кончината му заливат целия свят и офисът и домът му са наводнени от съобщения и дарове. Джон, Брайън и Роджър са сломени - те губят най-добрия си приятел. Тримата излизат със следното изявление:

Загубихме най-добрия и най-обичан член на семейството ни. Смазани сме от мъка, че си отиде, тъгуваме, че ни е отнет в разцвета на таланта си, но се гордеем изключително много от смелия начин, по който живя и умря. За нас беше привилегия, че споделихме с него тези вълшебни времена. Възможно най-скоро ще отпразнуваме живота му в негов стил.

В двата дни преди погребението на Фреди през няколко минути пристигат купища цветя в дома му и в офиса на Queen - толкова са много, че могат да напълнят няколко камиона. Цветята са както единични рози, така и цели букети и кошници. До вторник вече могат да покрият огромната ливада на Фреди с два слоя. Много фенове се събират пред къщата му и през този студен вторник служителите на певеца - Фийби, Джо и Тери - отварят портите, за да могат хората да видят цветята, положени под коледната елха.

Кремацията на Фреди е на 27 ноември в крематориума в Западен Лондон. Малцина са поканени - семейството му и шепа от най-близките му приятели, сред които са Елтън Джон и Дейв Кларк. Нужни са четири катафалки само за цветята. Докато гостите чакат да влязат в крематориума, една черна котка минава пред тях и насъбралите се фотографи...

Службата се провежда по зороастрийските обичаи, на които възрастните родители на Фреди са верни последователи. Сред пусканата музика е едно произведение, което е обожавал - ария за сопран из четвърто действие от операта на Верди "Трубадур" в изпълнение на Монсерат Кабайе.

Таблоидите се изказват предимно ласкаво за Фреди след смъртта му и посвещават по няколко страници на огромния му талант. "Би Би Си Радио Едно" излъчват цели предавания само за него, както и телевизиите на "Би Би Си" и повечето от независимите телевизии. Целият свят скърби... но дори в смъртта му някои представители на жълтите издания не искат да го оставят на мира. Няколко британски и чуждестранни вестници се опитват да подклаждат недоволство, като публикуват вулгарни и често неверни истории за "гейския му начин на живот", който по техни думи е "дегенеративен".

Тези истории не са подплатени с никакви факти и феновете изобщо не им обръщат внимание. Те предизвикват бурни, но краткотрайни реакции.

Носят се слухове от колко време Фреди е знаел, че има СПИН, като според някои е трябвало да направи смелото си изявление по-рано. Само певецът и двама от най-близките му приятели - Мери Остин и Джим Хътън - са наясно откога е ХИВ-позитивен и е със СПИН. Седем години преди смъртта си Фреди живее - по негови думи - "като монахиня". Имал е здрава и вярна връзка с Джим Хътън от 1985 година, но я пази добре скрита от зорките очи на пресата, защото знае, че ще го разкъсат на парчета.

Истината за продължителността на болестта му умира с него. Ако се върнем назад към последните месеци от живота му, виждаме, че е показал невероятен кураж въпреки ужасното заболяване - вече знаем, че е заснел последния си видеоклип за песента Days Of Our Lives с ужасни болки. Едва е можел да стои на краката си, но е настоял да си свърши работата и го е направил с обичайното си добро настроение и хумор.

Става известно също така, че докато е записвал албума The Miracle, не е знаел дали ще може да направи следващ и че след завършването му е настоял да се върне почти веднага в студиото, за да започне работа по следващия. Резултатът е могъщият Innuendo. Вокалите му в този албум са толкова силни, че опровергават сериозно заболяване и карат феновете да вярват, че слуховете в пресата и медиите са неоснователни. Брайън пише следното изявление за специалното издание на списанието на фенклуба, посветено на Фреди, което изпраща точно преди Коледа:

Както вече знаете, Фреди се бори години наред с ужасното заболяване СПИН и през по-голямата част от времето дори ние не знаехме. За него изкуството и приятелите му бяха всичко - той се раздаваше и за двете. Беше твърдо решен да не показва никаква слабост в музиката си - или в нашата музика - и да не утежнява живота на приятелите си. Като отказа да признае за болестта си, невероятната му сила и кураж му позволиха да продължи на пълни обороти с правенето на албуми, видеоклипове и всичко останало, въпреки че му костваше все повече и повече болка. Фреди никога не се оплака пред нас и не позволи на унинието да засенчи работата му. Гласът му чудодейно ставаше все по-добър. Той си замина, без да изгуби контрол дори за миг.

Фреди не търсеше съчувствие, той искаше точно онова, което феновете му даваха - вяра, подкрепа и възможност да продължаваме да вървим по вития път към съвършенството, който ние от Queen се опитвахме да следваме. Вие му дадохте подкрепата си и му позволихте да бъде и още да е един изключително свободен дух. Фреди, музиката му и невероятната му креативна енергия... те ще останат завинаги.

Заветът на Фреди е ясен - той желае да бъдат дарени пари от негово име на водещата благотворителна организация, бореща се със СПИН - "Терънс Хигинс Тръст". Тримата останали членове на Queen и мениджърът им, Джим Бийч, решават, че подходяща епитафия ще е преиздаването на магнум опуса Bohemian Rhapsody като двоен сингъл с трогателната Days Of Our Lives от другата А-страна и да дарят всички постъпления на организацията. "И Ем Ай" са съгласни и преотстъпват своя дял от парите.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си