Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя в столичното филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18 часа, съобщи БНР. 

Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години от живота си в овладяването на българския и балканския фолклор.

Филмът е сниман в няколко държави - Белгия, Германия, Швейцария, Съединените щати и България. Той разказва личните истории на хора от различни националности, на които сърцето заиграва всеки път, когато се хванат на хорото, когато запеят българска народна песен или засвирят сложните неравноделни ритми. Те живеят с тази музика – влюбват се, обичат и страдат; от нея черпят вдъхновение и сили и за трудните моменти в живота. В своите далечни държави са пренесли не само фолклорната ни традиция, но и частица от неравноделната българска душа.

На 12 юли след прожекцията ще има среща с един от най-колоритните му герои – Широ Ишидзака от Япония. Преди 30 години, през 1994 година, той създава с жена си - българката Нуша Ишидзака - ансамбъл "Детелина" в Токио. В този ансамбъл и до днес с голяма отдаденост танцуват трудните неравноделни ритми сънародниците на Широ. Неговият интерес към сложните български хора започва в далечната 1979 година, когато за първи път идва в България. Тук той среща любовта на живота си - Нуша, танцьорка от Шопския ансамбъл. Дълги години двамата споделят заедно страстта и любовта си към българския фолклор и го популяризират в Страната на изгряващото слънце.

 

НЕРАВНОДЕЛНАТА ДУША /Soul Beyond Measure

Документален пълнометражен дебют, 109 мин., 2023г.

Сценарист и режисьор: София Стойчева

Оператори: Огнян Калайджиев, Кирил Тасев, Пламен Гелинов

Звукозпис: Михаил Илиевски, Ян Щайнке, Димо Димов

Монтаж: Румен Митов, Емил Граничаров

Звуков дизайн: Искрен Искренов

Постпродукция: Борис Мисирков, Георги Богданов

Превод на заглавието на английски: Вълко Донев

Продуцент: Мартичка Божилова, АГИТПРОП

 

Интервюто със София Стойчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл тук

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...