АНГЕЛИНА ЛЕТНИКОВА, фейсбук

Виждам днес всички сте във възторг от Пролетен панаир на книгата 2023. Виждам много положителни и весели постове. Само че откровено съм погнусена, шокирана и потресена от това, което научих току-що! Издателство "Еделвайс", пряко свързано с БНС и Звездомир Андронов - организаторът на Луковмарш и известен униформен неонационалист с връзки с националистически организации по цял свят, има щанд. Част от "куриозните" книги, които ще бъдат промотирани и предлагани на нищоподозиращите читатели, а някои от тях и невинни деца, все още ненавършили 18, "@долф Х@@@ер - Спомени за нашето приятелство” на Август Кубичек, "Нюрнберг: Последната битка”, "Войната на Х@@лер” (цензурирам, защото Facebook блокира профили дори само ако се напише името му в платформата), “Съюзът на българските национални легиони и неговата борба: Един легионер разказва” . И още много други прекрасни, невинни и "научни" книжлета, които ще се опитват да промиват мозъците на нищонеподозиращите читатели, и пак да подчертая - немалка част от тях са и деца!

За мен е просто потресаващо, че във времето, в което живеем - на война в Украйна водена от Русия, война, която като идеология повтаря изцяло неонацистките опорки от Втората световна, времето, в което "Възраждане" са трета политическа сила, а при следващи избори в България заплашват да бъдат и на второ място, Асоциация „Българска книга“ си позволява лукса да затвори очи и да допусне промотирането на идеология с антисемитизъм сред много други издателства, книги и автори! Това е просто скандално!

Та само преди няколко дни Facebook се напълни с щастливи статуси от наградата на Георги Господинов! Толкова ли не разбираме колко е опасен неонацизмът, особено облечен като "научно познание" и облечен в рефрена за "другата гледна точка". Не видяхме ли какво направи Русия с нейната "друга гледна точка"? Не виждаме ли избити жени, деца, мъже, срутени градове изоснови? Един от авторите, например, Ървинг е съден за антисемитизъм, заради омаловажаването и дори явното отричане на Холокоста и е излежал присъда в Австрия за това.

Наистина ли в центъра на София, пред НДК, на централно място, на открито, ще гледаме книги, които имат за цел да създадат свръхрадикализирани, гологлави, кубинконосещи, агресивни, грухтящи, биещи георгисемерджиевци? Това ли искаме за бъдещето на България? Така ли искаме да възпитаваме деца и тийнейджърските крехки умове?

Аз съм против промиването на мозъци с неонацистка идеология! В контактите си във Facebook имам изключително много издатели - призовавам ви, не си затваряйте очи за това как неонацистката идеология ще бъде промотирана и то - на щанд първи! Не кой да е, а първи щанд! Това, което се случва на този Панаир е ПОЗОР. Заемете позиция!

Ако сте окей с избиването на 6 милиона евреи, имате много сериозен ценностен и морален проблем.

Не променяйте историята.

И не романтизирайте Холокоста.

Не е смешно.

С този темп, с това бездействие и по този начин Костадинов и "Възраждане" един ден ще станат и първа политическа сила и тогава всички ще сме си заслужили всичко.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Песни като „Running Scared" и „Pretty Woman" са за взаимната любов. Но слушателите не мислят така. Вероятно в гласа ми има винаги някаква тъга, меланхолия, какво да правя.“

Рой Орбисън, американски музикант, един от пионерите на рокендрола, роден на 23 април преди 88 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си