НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ, "ФЕЙСБУК"

Отишъл си е от този свят големият творец Кристо. Нека е светла паметта му!

Няколко думи от мен…

Заключението на предишната моя книга „Сигурността – животът на Мрежата“ се казва „За Мрежата, Кристо и скриването на видимостта като разкриване на същността“.

Ето част от това Заключение:

Един от най-видните изследователи на мрежите и мрежовостта, американският физик от унгарски произход, роден в Трансилвания, Румъния, Алберт-Ласло Барабаши пише, че при изучаването на безмащабните мрежи той в някакъв смисъл е следвал творчеството, отношението към света и креативния дух на забележителния българин Кристо и неговата съпруга, французойката Жан-Клод (с която Кристо е роден в един и същи ден).

Кристо и Жан-Клод скриват обекта (било то мост или сграда), за да ни помогнат да го видим и осъзнаем най-добре.

Точно така – за да се съзрат мрежите в толкова различни сложни системи като клетката или обществото, Алберт-Ласло Барабаши е трябвало да скрие, да замаскира общия вид и всички детайли на видимостта. Тогава вече, разглеждайки само възлите и връзките, той е съумял да съзре и да наблюдава архитектурата на сложността, наречена Мрежа и на мрежовостта, наречена Сложност. Само дистанцирането, откъсването от спецификите, от подробностите е позволило да бъде съзрян универсалният организиращ принцип, намиращ се в основата на изучаваните сложни системи.

Скриването, покриването е това, което всъщност разбули фундаменталните закони, управляващи еволюцията на мрежово структурирания свят и помогна да се разбере как тази сложна, заплетена, сплетена и преплетена архитектура въздейства на всичко – от демокрацията до борбата с рака…

Наистина е много показателно, че най-силната и точна метафора за разбирането на дълбоката същност на Мрежата, използвана при това не пътьом и не случайно, не от кого да е, а от Алберт-Ласло Барабаши, един от авторите, направили най-много за популяризирането и изучаването на мрежовите структури, е свързана с творчеството на знаменития българин Кристо.

Кристо ни дава възможност да разбираме най-добре същността на нещата, като скрива тяхната очевидност и видимост. Скриването на видимостта като разкриване на същността – ето, това е Кристо, ето, това е Мрежата. Двете страни на една и съща гениалност!

Когато прочетох написаното от Алберт-Ласло Барабаши за Кристо и за Мрежата, изпитах радостта, че той ги свързва в едно. Изпитах обаче и искрената бяла завист, че това свързване на великите метафори за нашия живот не бях го направил аз. Та то е толкова очевидно и просто – като всичко гениално…

Там съм дал и следното пояснение:

„Някога, в далечната 1990 г., се оказах в Ню Йорк, отседнах за няколко дни в мъничка таванска стая (но некъде да е, а в Гринуич Вилидж, Greenwich Village — квартал на града, населяван най-вече от представители на горната средна класа и знаменитости от културата) при един перничанин, емигрант от комунистическия режим, Ванцети Василев - химик, по-късно писател, тогава шофьор на такси (а всеки знае, че едва ли има по-опасна професия в Ню Йорк от taxi driver), чиято история е тема за друг разказ.

На тръгване за САЩ, където щях да бъда в редица градове, прекрасният наш поет и перничанин Борис Христов ми бе дал адресите на известни българи, на които да се обадя, все пак бях в качеството си на депутат от Съюза на демократичните сили. Един от тези адреси (и телефони) бе на Кристо, който също живееше в Гринуич Вилидж.

Някой от българите в САЩ, с които се видях, ми бе казал, че Кристо отбягва срещите със сънародници, дошли от България - вероятно са му дотегнали с всякакви въпроси, проблеми и молби, не знам. Аз обаче набрах телефонния му номер. След като се представих, женски глас, може би Жан-Клод (?) ми отговори човечно и любезно, но без да ми остави никакви надежди, че Кристо не е в града и едва ли ще се върне в близките 2-3 дни, през които аз щях да бъда в Ню Йорк и силно се надявах да се видим."

 В книгата си съм включил и следните две фотографии:

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ЮБИЛЕЙ

    Том Круз на 60

    Днес едва ли някой предполага, че в живота му е имало и трудни мигове, а и отчаяние. 

„Та кой откри Америка, кажете? Безумец, луд, навсякъде осмян! А кой създаде бог за вековете? Отново луд, на кръста прикован. И слънцето в надоблачните сфери, ако прекъсне вечния си ход, отново някой луд ще изнамери, светлик за целия човешки род.“

Пиер-Жан дьо Беранже, френски поет, роден на 19 август преди 242 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Изобретяване на самотата" - книга за паметта и самотата

 

Една неопределима жанрово книга с много вълнуващи прозрения от майстора на словото Пол Остър

Прочетете „Хората на Путин"! Няма да съжалявате

Николай Слатински: Ех, ако можех, щях да заръчам по един екземпляр от книгата за всички наши политически путинофили

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков