ГЕРГАНА НИКОЛОВА, БТА

Екатерина Йосифова бе отличена посмъртно с годишната награда за поезия „Константин Павлов“. Призът бе присъден за втори път, а церемонията се състоя тази вечер в Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

„Тази година е особена година. Тази година е годината на 90-годишнината на Константин Павлов, тя е юбилейна година. Затова ние решихме да направим един извънмерен жест – да наградим човек, който вече не е сред нас. Решихме да дадем наградата посмъртно на голямата поетеса Екатерина Йосифова“, съобщи председателят на журито проф. Михаил Неделчев.

Наградата за поезия „Константин Павлов“ бе връчена от учредителката на отличието - журналистката и дългогодишна ръководителка на българската редакция на радио „Дойче веле“ Румяна Таслакова, на дъщерята на Екатерина Йосифова – Мила. „Радвам се, че имате възможност да приемете тази награда за Вашата майка, която познавах, която е една велика, велика поетеса и се радвам, че журито е взело това решение тази година“, коментира Таслакова.

„В нейната поезия няма нищо излишно. С годините Катя свличаше от себе си всичко външно, което може да ѝ попречи да стане единосъщна с истината“, каза по време на церемонията проф. Александър Шурбанов, който като член на журито е дал предложението наградата да бъде присъдена посмъртно на поетесата.

Екатерина Йосифова е преди всичко поет на съкровено интимното преживяване, но нейната съдбовна привързаност към истината изпълва творчеството й с гражданска будност, сближаваща я с безкомпромисната бунтарска поезия на Константин Павлов, когото тя високо ценеше и с когото общуваше, допълни още проф. Шурбанов.

"На журито не беше никак лесно да направим своя избор. Прочетохме над 50 новоизлезли поетични книги и стихосбирки и не една и две ни развълнуваха по един или друг начин, разказа Мирела Иванова, която също бе част от журито. „Паметта на поезията и голямото присъствие на Константин Павлов ни задължиха да бъдем много безкомпромисни в избора си, особено сега, когато сме в навечерието на утрешния му 90-годишен юбилей“, допълни тя.

„Днес е един ден за размисъл, което, всъщност, много добре пасва на поета. Нека в този ден на размисъл напомним за един творец“, коментира Румяна Таслакова.

Стихове на Константин Павлов рецитираха актьорите Руси Чанев и Пламен Димов. В събитието участва и музикантът Христо Овчаров.

ЕКАТЕРИНА ЙОСИФОВА (1941-2022) е родена в Кюстендил. Завършва руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като учителка, редактор и драматург в Кюстендилски драматичен театър. Автор е на стихосбирките "Късо пътуване", "Нощем иде вятър", "Къща в полето", "Имена", "Подозрения", "Ненужно поведение", "Малко стихотворения", "Нищо ново", "Сиромашко лято", "Нагоре-надолу" и на книгите "Посвещение"  и "Приказка за дракончето Поли" (проза за деца, 1994). Нейни стихотворения са включвани в редица антологии и литературни издания в България и в други държави, сред които Австрия, Великобритания, Румъния, Русия, САЩ, Унгария, Германия. 

Сред по-важните литературни награди, които е получавала, са Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (за "Къща в полето" - 1984) и  Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (за "Подозрения" и "Ненужно поведение" - 1994); Награда на Сдружението на български писатели (за най-добра книга на годината за "Малко стихотворения" - 1998); Наградата "Иван Николов" (за цялостно творчество - 1999), голямата награда за литература на СУ "Св. Климент Охридски" (2014). 

„Никоя страна не може да се развива, ако гражданите й не са образовани.“

Нелсън Мандела, южноафрикански политик и борец за мир, роден на 18 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...