Световноизвестното сопрано Анна Нетребко и съпруга й Юсиф Ейвазов им се наложи вчера да отложат свой концерт в Дания, след като от общината повдигнаха въпроса, че певицата е демонстрирала преди месеци подкрепа за Путин - миналата година тя отбеляза 50-ия си рожден ден с концерт в Кремъл.

Заради близостта си с руския режим диригентът Валерий Гергиев няма да ръководи концертите на Виенската филхармония, която е на турне в Ню Йорк, реши "Карнеги хол". Преди това миланската "Ла Скала" помоли в писмо Гергиев да направи ясно изявление в полза на мирно разрешаване на конфликта в Украйна. Пианистът Денис Мацуев също е изключен от концертите в "Карнеги хол".

Вчера оперната звезда Анна Нетребко обяви в профила си във фейсбук: "Първо, аз съм против войната. Аз съм руснак и обичам Родината си, но имам много близки и приятели в Украйна и болката и страданието, през които преминава мирното население, са сърцераздирателни. Искам войната да свърши и хората да живеят в мир! Искам обаче да добавя едно: да принуждаваш артистите или каквато и да е обществена личност да изказват публично политическите си мнения и да осъждат родината си, не е правилно. Това трябва да е свободен избор. Като много мои колеги и аз не съм политически човек. Не съм експерт в политиката. Аз съм артист и целта ми е да обединявам хората при политически разделения."

 

ДАРИНА ТАКОВА, фейсбук

Многократно съм публикувала материали за Гергиев, Мацуев, Нетребко с възхита към таланта им. Вчера излезе изявлението на Нетребко по повод войната. Натъжавало я, но не можело светът да изисква от артисти и публични личности да се месят в политиката и да се отричат от родината си.

Разликата е очевидна. Това не е просто политика, това е война. И никой не иска да се отричат от родината си, а от действията на един военен престъпник, който въвлича родината им във война. Политическите интереси и пристрастия носят обществена отговорност и когато те доведат до война, тази обществена отговорност трябва да бъде понесена, дори с риск вече да не си любимец на хората.

Разбира се, ние сме длъжни да правим разлика между Путин и Пушкин, но днес, тези, които от години изразяват пропутинистка ориентация, спират да бъдат посланици на руската култура и изкуство и стават посланици на действията на Путин. Освен ако не се отрекат от тях.

Войната е най-грозното нещо, на което човекът е способен, и тя никога, никога, никога не започва от онези, които бранят родината си, тя започва винаги от агресор, който иска да наложи интересите си. С мълчанието си ние ставаме съучастници на този агресор.

Cancel културата на запад е начинът, по който се налагат санкции извън политиката, когато някой за собствен интерес и/или спокойствие наруши или неглижира елементарни ценности като мир, свобода, човешки права, равенство, истина. Толкова е просто.

„Винаги имам проблеми с медиите. Особоно когато им казвам, че искам да живея без трите „П“ – политици, преса, папа.“

Карлос Сантана, виртуозен китарист, роден на 20 юли преди 77 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...