Кубинският диктатор Фидел Кастро е играл неочаквана роля в литературата, твърди theguardian.com. Той е бил неофициален редактор на Габриел Гарсия Маркес. Кастро почина на 25 ноември, а Маркес - през 2014 г. Двамата ги свързва крепка дружба още от 70-те години на ХХ век. 

"Кастро беше страстен читател. Когато се запозна с Маркес през 1977 г., двамата прекарваха часове в разговори за литература. Фидел предложи на Габриел да чете ръкописите му, защото имаше добро око за детайлите", разказва Стефани Паничели-Батала, университетски преподавател от латинска Америка. Тя е автор на книгата "Fidel & Gabo", излязла през 2009 г. 

Кастро правил фактологични и граматически поправка, но не и идеологически, твърди тя. Кубинският лидер поправял грешки, когато ставало за оръжия, използвани от героите на Маркес. Освен това правел анализ на романите и споделял на какво му напомнят. 

 

 

„Нашите дни на Земята са като сянка, а времето, в което скърбим, е дължината на нашите дни.“

Шмуел Йосеф Агнон, израелски писател, роден на 17 юли преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...